Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed lasteaedade keelekümblusprogrammi koordinaatori Svetlana Belova sõnul rakendatakse keelekümbluse lasteaia programmi Eestis alates 2002. aastast ning lasteaiast kümblemist alustanud laste arv kasvab aasta-aastalt, vahendab BNS. "Keelekümbluslastega töötavad eranditult motiveeritud ja oma tööks spetsiaalselt ette valmistatud õpetajad, keda motiveerib loominguline töö, kümblusvõrgustiku tugi, õpilaste saavutused ja tulemused ning head võimalused kasvada ise koolitajaks ja nõustajaks,“ kommenteeris Belova.

Tema sõnul on keelekümblus enim uuritud haridusprogramm Eestis ja tulemused näitavad, et lasteaias keelekümblusprogrammis õppinud lapsed saavad koolis ühtviisi hästi hakkama nii keelekümblusklassis kui ka eesti ja vene õppekeelega klassis. "Seega võib julgelt väita, et keelekümblusmetoodika järgi lasteaias õppides saavad lapsed kooliks hea ettevalmistuse,“ rääkis Belova.

Tänavu kevadel lõpetas gümnaasiumi esimene lend varase keelekümblusprogrammi järgi õppinud õpilasi. 82 abituriendist lõpetas 22 õpilast gümnaasiumi kas hõbe- või kuldmedaliga.

Järgmisel aastal on planeeritud keelekümblusprogrammiga liita veel 10 lasteasutust.

Belova sõnul on suureks saavutuseks ka lasteaedade õpetajate ja spetsialistide poolt loodud õppematerjalid, mis sisaldavad raamatuid ja keelemänge ning on osutunud väga menukaks eesti keele õpetamise abimaterjaliks nii lasteaedades kui ka mujal.

Keelekümblus on vabatahtlikul liitumisel põhinev kakskeelset haridust rikastav õppevorm eesti keele kui teise keele paremaks omandamiseks. Keelekümbluse eesmärgiks on võrdselt head oskused nii emakeeles kui ka eesti keeles ja võõrkeeltes ning seda rakendatakse Eestis riikliku programmina haridus- ja teadusministeeriumi rahastamisel ja toetusel alates 2000. aastast. Praeguseks on keelekümblusprogrammiga liitunud 45 lasteaeda ja 35 kooli ning programmis osaleb üle 6000 õpilase ja rohkem kui 1000 õpetajat.

Eesti keelekümblussüsteem jagatakse varaseks ja hiliseks keelekümbluseks, kus esimesel juhul alustavad lapsed programmiga kas lasteaiast või esimesest klassist põhikooli lõpetamiseni ning teisel juhul õpitakse keelekümblusklassis 6.–9. klassini.

Alates 2004. aastast tegutseb ka keelekümblusprogrammi lastevanemate liit, mille eesmärgiks on koos lapsevanematega pakkuda tuge uute keelekümblusprogrammiga liitunud laste vanematele ning teha koostööd koolide ja lasteaedadega.