Seletuskirjas palutakse detailselt lahti kirjutada hankedokumendi koostamise protsess ning sellega seotud isikud. Seletuskirja oodatakse 12. juuliks.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja ütles Delfile, et kultuuriministeerium on Eesti Rahva Muuseumi ehitusprotsessi käigus palunud ERMil kaaluda, kas muuseumil on otstarbekam opereerida restorani tegevust ise või kaasata operaator erasektorist. Muuseumid on selliste otsuste kujundamises vabad, kuid peavad oma otsuste läbi tagama efektiivseima ja parima lahenduse muuseumile tervikuna.

Kosmilise ligi poole miljoni euroni ulatunud ERMi köögi riigihanke juures on tekkinud mitmeid küsimusi. Esiteks, miks on vaja muuseumil sellisel hinnaskaalal kööki? Teiseks on tekkinud kahtlused hanke ühe pakkuja, AS Dieta suhtes, kes aitas kokku panna köögihanke kirjelduse, kuigi osales hankes ka ise. Nii on mitmete hankes nõutud seadmete kirjeldus kopeeritud otse Dieta tootekataloogist.

Lisaks sellele on seadmete nõudmisi sisaldava dokumendi autor Leho Kesk, kes on ühtlasi ka Dieta AS köögiseadmete projektijuht. Teistelt suurköökide pakkujatelt pole Eestis mitte mingisugust infot küsitud. Dieta pakkumist ei võitnud, kuid on selle nüüd vaidlustanud. Kui vaie rahuldatakse, siis võidab hanke Dieta.