Esmaspäeval tööd alustanud komisjon arutab EAR-i reorganiseerimist, mitte likvideerimist, ütles teadusraamatukogude juhtide nõukoja esinaine Tiiu Valm ajakirjanikele.

Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Tiiu Valm rõhutas, et EAR-i reorganiseerimise vajadusest on räägitud juba vähemalt viis aastat, kuna Teaduste Akadeemia (TA) instituutide mineku tõttu ülikoolide alla muutus ka toonase TA raamatukogu roll.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Margus Allikmaa sõnul ei ole ta veendunud, et kaks nädalat on eelmisel nädalal ettepanekute läbivaatamiseks ja olukorra analüüsiks loodud komisjonile piisav aeg tõeni jõudmiseks.

"Võib-olla tuleb hoopis seejärel uus eesmärk püstitada," lausus Allikmaa.

Tartu ülikooli raamatukogu direktori Toomas Liivamägi sõnul on EAR 24 miljoni kroonise aastaeelarvega teiste teadusraamatukogudega võrreldes eelisolukorras.

EAR saab raha kultuuriministeeriumi kaudu otse riigieelarvest, aga ülikoolide raamatukogud avalik-õiguslike ülikoolide eelarvest üliõpilaskoha maksumuse arvelt.

EAR-i reorganiseerimine oleks üks osa teadusraamatukogude võrgu korrastamisest, ütles Liivamägi. Tema hinnangul võiks olla üheks lahenduseks, et kõigi teadusraamatukogude haldamise kulud kataksid kõrgkoolid, kuid kogude täiendamiseks eraldataks riigieelarvest 30-40 miljonit krooni aastas.

Teadusraamatukogud peaks tulevikus toimima kooperatsioonis ning igaühel võiks olla oma vastutusala ja kindlad komplekteerimispõhimõtted, ütles Valm.