Kulbok ütles BNS-ile, et kaebab keskkomisjoni otsuse kindlasti riigikohtusse edasi. Seadus annab talle selleks aega kolm päeva.

Kulbok palus eelmisel reedel faksiga komisjoni saadetud kaebuses tunnistada seadusevastaseks veel toimumata rahvahääletuse koos hääletamissedelitega ning ühtlasi tunnistada kehtetuks ka hääletamistulemuse. Ta põhjendas oma soovi arvamusega, et rahvahääletuse hääletamissedelile kantud küsimus oli erinev rahvahääletuse seaduses ettenähtust.

Kulboki hinnangul ei võimaldanud rahvahääletuse seaduse nõudeid eirav mitmeosaline küsimus hääletajal mõista, millisele põhiseaduse muudatusele talt nõusolekut küsitakse.

Valimiste keskkomisjon otsustas jätta Kulboki kaebuse läbi vaatamata ning tagastada see esitajale, sest seaduse järgi ei saa komisjon arutada kaebusi iseenda otsuste või toimingute peale.

Riigikohtul on keskkomisjoni kaudu laekuva Kulboki kaebuse arutamiseks aega kolm tööpäeva.

Valimiste keskkomisjoni sekretariaadi juhataja Mihkel Pilving ütles BNS-ile, et rahvahääletuse tulemusi ei saa enne riigikohtu otsust ametlikult kinnitada, nii jääb see ilmselt järgmisse nädalasse.

Pilving lisas, et keskkomisjon on praeguseks saanud veel kaks avaldust. Ühes neist arutleb inimene kaheksal leheküljel mitme probleemi üle, kuid otsest kaebust valimistoimingute suhtes ei esita.

Kaebuse on esitanud ka üks Raplamaa vaatleja, kellel jaoskonnakomisjon palus pärast tööd alanud kohvijoomise ajaks lahkuda. Vaatleja hinnangul võis komisjon sel ajal ka mingeid toiminguid teha.

Keskkomisjon arutab neid avaldusi kolmapäeval.

Pilving lisas, et kaebusi võib veel lisanduda, seaduse järgi peavad need kohale jõudma hiljemalt neljapäevase postiga.