Kukk ütles riigieelarve strateegia arutelusid kommenteerides, et avaliku sektori töötajate palgatõus on praeguse plaani järgi inflatsioonimäär, millest aga peavad kõik ministeeriumid maha arvestama ühe protsendi kogu avaliku sektori palgafondilt.

Politseinike, õpetajate, kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palku on Kuke sõnul võimalik tõsta 5,7 protsendi ulatuses, kui hotellide maksusoodustus täies mahus kaotada ja tõsta käibemaks 20 protsendile.

Kui käibemaksuerisuse kaotamisest loobuda, siis ei ole Kuke sõnul võimalik ei politseinike, õpetajate, kultuuri- ega sotsiaaltöötajate palku järgmisel neljal aastal täiendavalt tõsta. Vaid need kaks valikut koalitsiooni ees tema sõnul seisavadki.

Majutusasutuste käibemaksu tõstmine üheksalt 20 protsendile ehk hotellide käibemaksusoodustuse kaotamine tooks 2019. aastal eelarvesse 24,4 miljonit eurot.

Ettevõtlusminister Urve Palo kohtus eile Eesti turismifirmade liidu ning Eesti hotellide ja restoranide liidu esindajatega, koos leiti, et maksimaalne käibemaksumäära tõus, mida sektor välja kannataks, oleks ülejärgmisest aastast ja kolm protsendipunkti ehk üheksalt 12 protsendile 2017. aastal.

Palo peab seda ideed tõenäoliselt juba sel neljapäeval valitsuskabinetis kaitsma, kuid koalitsioonipartner Reformierakond oli juba eile ministri sõnavõtust ilmselgelt häiritud.