Ärma talule antud 190 000 eurose EASi toetusega seotud skandaali käigus saatis Ilves eelmisel reedel laiali põhjaliku selgituse nii toetuse saamise kui ka selle kohta, kuidas temalt nõuti tagasi vaid 10 protsenti saadud toetusest, kuigi turismitalu Ärmale ei tule.

Ilves väitis oma selgituses, et on pannud Ärmale ka suured summad isiklikku raha. Üks osa sellest oli 200 000 eurot aastatel 2004-2006 Euroopa Parlamendi liikmena saadud sissetulekust.

Aastatel 2004–2006 said Euroopa Parlamendi liikmed sama palka mis nende koduriigi parlamendi liikmed. Riigikogu liikme palk ei võimaldanud tollal ega võimaldaks ka praegu sellist summat säästa. Samas ei öelnud Ilves, et raha tuli palgast, vaid ta kasutas sõna "sissetulek".

Ilvese nõunik Urve Eslas selgitas, et Ilves sai lisasissetulekut ka päevarahadest.

2005. aastal oli Euroopa Parlamendi liikmete päevaraha kirjapandud tööpäeva eest 268 eurot. Kui eeldada, et Euroopa Parlamendi liikmel oli aastas 200 kirjapandud tööpäeva, siis oli kahe aasta jooksul võimalik päevarahadena teenida umbes 100 000 eurot. Kuna päevarahade eest tuli teha teatud vältimatuid kulutusi, polnud ilmselt võimalik päevarahade kogu summat säästa.

Niisiis ei teeninud Ilves ei palga ega päevarahadena kahe aasta jooksul seda 200 000 eurot, mille ta väidetavalt kõrvale pani. Kas tema sissetulek koosnes veel mingitest osadest? Kas ta sai lisaraha kurikuulsast lennuhüvitiste süsteemist?

Euroopa Parlamendi liikmete lennuhüvitiste süsteem oli üks skandaalsemaid teemasid, mis rikkus kümnekonna aasta eest oluliselt kogu Euroopa Liidu mainet. Nimelt ei nõutud parlamendiliikmetelt töökoha ja kodu vahel lendamisel lennupiletite näitamist, mistõttu said nad küsida tegeliku lennupileti hinnast oluliselt suuremat hüvitist ja nii igal aastal suure summa teenida. Seetõttu kritiseeris seda näiteks korruptsioonivastane organisatsioon Transparency International.

Sellele küsimusele oli Eslase kommentaar napp. "President Ilves, kes lendab praegu Varssavi julgeolekufoorumile, on andnud avalikkusele ammendavad selgitused esivanemate talu taastamise asjus ja sellele ei ole midagi lisada," teatas Eslas.

Alles 2009. aastal jõustus uus kord, mille käigus hakkasid Euroopa Parlamendi saadikud saama ühesuurust, igati kopsakat palka, aga reisikulusid hakati hüvitama tegelike kulude järgi. Päevarahad jäid.