Möödunud esmaspäeval avaldas Eesti Ekspress artikli, kus rahvusooper Estonia endised ja praegused töötajad kirjeldasid direktor Aivar Mäe alandavat ja ahistavat käitumist noorte naiskolleegide suunas.

Artikli ilmumise järel tegi politsei ka üleskutse neile, kes väärkohtlemist kogenud. Reedel, kui toimus ka teatri nõukogu pressikonverents ja anti teada, et Mäe jätkab ametis, pöördusid ka kaks naist politsei poole ja juhtumite osas alustati menetlust.

"Ma olen pettunud selles, mida nõukogu reedel pressikonverentsil rääkis ja kuidas seni Estonias probleemi on püütud lahendada – seetõttu otsustasingi lõpuks politsei poole pöörduda. Muud moodi olukord ei lahene ega parane," sõnas Ekspressile üks pöördunutest, kelle kogemustest on ka lugejad artiklitest teada saanud.

Säärane sündmuste käik ei pane morjendama aga rahvusooperi suurtoetajad. Kodulehel suurimalt esiletoodud Tallink pole näiteks sponsorlepingu lõpetamist arutluselegi võtnud, põhjendades, et ettevõte toetab Eesti kultuuri laiemalt, mitte asutuste juhte või teisi isikuid.

"Praegusel hetkel ei ole sponsorlepingute lõpetamine arutlusel olnud," vastas Tallinki kommunikatsioonijuht küsimustele, kuidas peasponsor suhtub skandaali ja Mäe ametis jätkamise otsusel. Või ehk on mõeldud ka sponsorlepingu lõpetamise peale.

Teinegi peasponsori tiitlit kandev Liviko loodab aga, et asi laheneb kiirelt ja väärikalt. "Sekkumata uurimisorganite töösse loodame, et Estonias tekkinud olukorrale leitakse kiiresti väärikas lahendus, mis laseb teatril keskenduda kõrgematele kunstilistele püüdlustele. Kaunid kunstid on meie hinnangul toetamist väärt," sedastas Liviko juht Janek Kalvi, märkides seejuures ära ka teised asutused, mida ettevõte toetab.

Rohkem kui paarkümmend aastat Rahvusooperi toetaja olnud Amserv AS-i tegevjuht Rene varek märgib, et ettevõte on äraootaval seisukohal.

"Ettevõtte asutamisest alates on meie sooviks olnud toetada eesti kultuuri. Ka täna oleme veendunud, et Rahvusooper Estonia on kahtlemata väärikas ja oluline teater, mille pärand ja panus eesti kultuuri on mõõtmatu ning mille sisulist kvaliteeti ei saa taandada ainuisikulisele tasandile," sõnas Varek.

"Teatri sponsorina soovime kindlasti, et Aivar Mäe väidetavate süüdistuste osas selgitataks välja tõde - seniks pole aga õiglane ühegi osapoole suhtes lõplikku seisukohta võtta või seda meedias kommenteerida," ütles Varek ja lisas, et Amservi teada pole Estonia teatri nõukogu Aivar Mäe ametisse jäämise osas mingit otsust teinud.

"Tegu on kahetsusväärse juhtumiga, mille kõik asjaolud pole tänaseks veel täiesti selgeks saanud. Seetõttu peame laskma juhtumit uurivatel osapooltel oma tööd teha ja mitte asjade käigust ette tormama. Samuti on ennatlik ja eksitav lõpetada käesoleval hetkel teatri toetamine, sest meie kultuuri üks alussambaid vajab kindlasti jätkuvalt abi ja toetust nii täna, kui tulevikus," rõhutas Varek.

Samuti rahvusooperit toetava Lexus Balticu ärisuuna juht Raigo Kaseorg ütles Delfile, et ettevõte suhtub Mäega seotud süüdistustesse täie tõsidusega ning jälgib hoolikalt sündmuste käiku ja õigusorganite otsuseid. "Lexus ei tolereeri ahistavat käitumist ega diskrimineerimist soo, nahavärvi, usu või ühelgi teisel põhjusel ja seetõttu on info Rahvusooper Estonias toimuva kohta kahtlemata murettekitav," ütles ta.

"Kuna meie ei ole õigusemõistjad ja ametlik protsess on hetkel veel pooleli, siis ei ole me ka etteruttavalt sponsorlussuhteid Estoniaga arutanud või teinud otsuseid nende muutmiseks. Kujundame omapoolse arvamuse ja otsuse sponsorluse jätkamise kohta peale ametliku juurdluse tulemuste selgumist," lubas Kaseorg.

Rahvusooperi kuldsponsorina märgitud SEB lubab aga teemat tähelepanelikult jälgida. "Ootame Rahvusooper Estonialt küsimuse kiiret lahendust," selgitas SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas lühidalt ootusi.

Samuti peasponsorite nimekirjas etenduv turvapartner G4S jääb oma vastusega veelgi tagasihoidlikumaks. "Meie eesmärk on toetada eesti kultuuri ja Estoniat, et võimalikult paljudel inimestel oleks võimalus osa saada Estonia pakutavast repertuaarist," selgitas turvafirma kommunikatsioonijuht Reimo Raja.

Peasponsorite nimekirjas on ka magusasõpradele tuntud Kalevi kaubamärgi näol ka Orkla grupp, kelle kommunikatsiooni juht Madeleine Tults selgitab, et pikaajaline koostööleping Estoniaga on sõlmitud organisatsiooniga, mitte selle juhiga isiklikult. "Me taunime juhtimisstiili, millele Eesti Ekspressi artiklis viidatakse, juhul, kui see tõepoolest Rahvusooperis aset on leidnud," selgitas Tults äraootavat seisukohta.