Elion andis oma klientidele täna teada, et kõuemürinat kuuldes või kodust lahkudes tasub välja lülitada kõik võimalikud elektroonikaseadmed, eemaldada seadmete voolujuhe vooluvõrgust, eemaldada seinakontaktist ka kõik kaablid (telefoni- ja internetikaabel, televisioonikaabel, kui kasutate kaabeltelevisiooni).

Lisavõimalusena soovitatakse kasutada ülepingekaitset, kuid see kaitseb vaid juhul, kui hoones või korteris on korralik maandusega vooluvõrk.

Kindlasti tasub lasta üle kontrollida ka elamu vooluvõrk, et see oleks maksimaalselt äikese eest kaitstud. Samas tasub meeles pidada, et ka piksekaitse kaitseb pikse otselöögi korral küll hoonet, aga mitte hoones olevaid seadmeid.

Juulikuu kahe esimese nädalaga on Elion registreerinud ligi 200 äikesest tingitud seadme kahjustust. Pooltel juhtudest polnud seadmed enam kasutuskõlblikud.

Äikesest kahjustatud seadmele ei laiene garantii, kuna tegemist ei ole tootja poolse veaga. Seega tuleb kliendil kanda seadme remondi või uue seadme ostu kulud.

Alati ei pruugi pikne lüüa otse elektri- või telefoniliinidesse, ülepinge tekkeks ning elektroonika rikkumiseks piisab ka kahe kilomeetri kaugusel toimuvast elektrilöögist.

Ruuteri või digiboksi äikesekahjustuse võib tingida ühtemoodi see, kui seadmed on vooluvõrgus või kui andmesidekaabel on kaablivõrku ühendatud.