Delfiga võttis ühendust murelik lugeja, kes laenutas Eesti rahvusraamatukogust teose „Murtud südame tervendamine.“ Pärast lugemist viis ta raamatu tagasi lugemiskasti. Mõni aeg hiljem saabus kiri, kus väideti, et raamat on rikutud ja küsiti 70 eurot hüvituseks. Lugeja ei saanud aru, kust nii suur summa tuli, kui uue raamatu ostmine oleks palju odavam. Samuti pidas ta ebaõiglaseks seda, et rikutud raamatut talle ei näidatud.

Antud raamat maksab raamatupoes Apollo 13.90 eurot. Artiklile on lisatud Rahvusraamatukogu poolt saadetud pilt kõnealusest teosest.

Eesti rahvusraamatukogu teenindusjuhi Kristel Veimanni sõnul ei õnnestunud konkreetse lugejaga enne leppetrahvi väljasaatmist kontakti saada. „Me vabandame lugeja ees, kui meiepoolne suhtlus ei olnud piisavalt selge või arusaadav,“ ütles ta. Samuti kinnitas ta, et juhul, kui tagastatud raamat on kahjustatud, siis on lugejal alati võimalus rikutud raamat asendada. Ka võtavad raamatukogu teenindajad lugejaga ühendust ja pakuvad talle parimat võimalust uue raamatu leidmiseks, sõnas ta.

„Juhul, kui lugejaga ei õnnestu ühendust saada, väljastatakse talle arve kaotatud teaviku eest,“ ütles Veimann. Ta selgitas, et tagastamata teaviku hind sõltub raamatu vanusest, päritolust ning sellest, kas peale sundeksemplari jääb alles veel mõni teavik.

Tartu Ülikooli raamatukogus pakutakse raamatu asendamise võimalust, kui see tuleb parandusest odavam. Teenindusosakonna juhataja Olga Einasto sõnul on viimane võimalus kompenseerimine, mis on raamatu hind koos töötlemiskulude ehk 5 euroga.

Tallinna keskraamatukogus on raamatute asendamise osas reeglid leebemad. Teenindusdirektor Triinu Seppami sõnul on võimalik lõhutud või määrdunud raamatut asendada ka sarnase teosega. „Kõigepealt pakume lugejale sama raamatut, aga kui seda pole saada, siis soovitame sarnaseid ja samaväärseid teoseid asendamiseks,“ sõnas Seppam. Ta lisas, et asendusraamat peab olema kogus olemas ning lugejatele vajalik. Karmimad meetmed võetakse kasutusele erandlikes olukordades. „Kui inimene keeldub asendamast, siis kasutame kohtutäituri abi ning siis on võimalik tasuda raamatu eest kuni kümnekordse hinnaga,“ ütles ta.

Rahvusraamatukogu teenindusjuhi Kristel Veimanni sõnul on nende eesmärk kultuuripärandi säilitamine ja jagamine ehk raamatute hoidmine ja laenamine kõikidele huvilistele ning nende kättesaadavaks tegemine ka järgmistele põlvedele. Ta lisas, et tänaseks on kahjustatud teose lugeja ise raamatukoguga ühendust võtnud ja talle võimaldati nii raamatu väljavahetamist ja rikutud raamatu uuesti nägemist.