"Kui järgmisel neljal aastal õpetajate palk ei tõuse, siis on streik garanteeritud, siin ei ole mingit kahtlust," ütles Voltri. Õpetajaskond on enda jaoks maha tõmmanud punased jooned, millest vähemaga nad ei lepi. Mis need aga täpselt on, selgub septembri lõpus pärast haridusministeeriumi ja EHL-i palgaläbirääkimisi.

"Lootus veel mingil määral on jäänud, rääkides haridusministri ja kantsleriga, pole väga jäika ei-d tulnud," ütles Voltri. Kuigi haridusministeerium pingutab, et õpetajate palgatõus läbi suruda, pole selge, kas see ka tulemuseni viib: "Üks minister siin midagi väga ära ei tee."

Õpetajate järelkasv järjest langeb

Eelmisel nädalal nentis rahandusminister Martin Helme, et riigilt palka saavatele inimestele häid uudiseid ei ole. "Me ei räägi koondamistest ega palgakärbetest, aga ega me väga optimistlikku signaali ei saa välja anda avaliku sektori palgatõusu osas," ütles Helme.

Palgatõusu on oodata kaitseväelastel ja meditsiinitöötajatel, kuid õpetajatele, kelle olukord on üks kriitilisemaid, pingelisest riigieelarvest lisa ei paista.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles, et ei tahaks senist palgatõusu ambitsiooni allapoole lasta ja usub, et järgmisel aastal on õpetajate palk siiski kõrgem.

Voltri kinnitas, et EHL on haridusministeeriumiga pidevalt kontaktis ja mõlemad ootavad riigieelarve arutelude lõppu. "Üks asi on, kui palju haridusministeerium lisaraha saab või ei saa, teine see, kas ja kuidas leitakse raha ka ministeeriumi enda erinevate ridade ümber tõstmisest. Seda on ka aegade jooksul tehtud, et mingigi palgatõus leida," sõnas ta.

Kui õpetajate tasu järgmiseks neljaks aastaks külmutatakse, langeb nende palk keskmise palgaga võrreldes samale tasemele kui 2012. aastal, kui oldi sunnitud streikima.

"Siis ei olnud õpetajate järelkasvuga nii katastroofiline olukord. Mitte neli aastat ei vii meid katastroofi äärele, vaid me juba oleme seal ja see ainult süvendab seda," nentis Voltri.

Kui järgmisel aastal õpetajate osakaal veel väheneb, võib alla käia ka Eesti hariduse hea tase ning selle tulemused ulatuvad aastatesse. "Juba praegu on õpetaja palk kõrgharidusega spetsialisti töötasust oluliselt väiksem ja kui neli aastat veel ei tõuse, siis kukub ikkagi veel suurema kolinaga allapoole, ütles Voltri.

"Me ei saa kuidagi oodata, et noored inimesed meie suurepärasesse ametisse tuleksid, kui sama haridustaseme juures makstakse teistes ametites suuremat töötasu," nentis ta.

Millal saavad õpetajad streikida?

Voltri selgitas, et seadustega on väga selgelt paika pandud, kuidas töökatkestus toimub. Kõigepealt tuleb osapooltel läbi rääkida ja siis riikliku lepitaja poole pöörduda. Lepitaja analüüsib olukorda ja teeb osapooltele ettepaneku kompromissiks. Kui sellest ei aita, katkestatakse töörahu ja vähemalt kaks nädalat tuleb streigist tööandjale ette teatada.

"Uisapäisa ei tee, aga ülejärgmisesse aastasse ka ei lükka," ütles Voltri õpetajate streigi kohta.