“Kuna Indrek Tarandil kui üksikkandidaadil ei ole asendusliiget, siis vabariigi presidendiks valimisel saab tema koha Euroopa Parlamendis asendusliige, kes on määratud nimekirjade ja üksikkandidaatide vahel jaotatud lisamandaadi alusel,” selgitas Delfile valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul.

“Lisamandaadid registreeris vabariigi valimiskomisjon oma otsusega 26.06.2009 ja esimesena saab lisamandaadi Eesti Keskerakond,” lausus Sibul. Eesti Keskerakonna asendusliikmete nimekirjas on kõige kõrgemal kohal Jüri Ratas, kes ongi seega Tarandi asendaja europarlamendis.

Keskerakonna järel on Indrek Tarandi asendusliikmete nimekirjas Reformierakond, siis taas Keskerakond, seejärel Isamaa ja Res Publica Liit, millele järgneb omakorda Keskerakond.

Indrek Tarandi saamise korral presidendiks suureneks Keskerakonna mandaatide arv europarlamendis praeguselt kahelt saadikukohalt kolmele.

Keskerakond sai 7. juunil 2009 toimunud europarlamendi valimistel 103 506, Indrek Tarand 102 460, Reformierakond 60 877, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 48 492 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 34 508 häält. Europarlamendi saadikud on praegu keskerakondlased Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast, üksikkandidaat Indrek Tarand, reformierakondlane Kristiina Ojuland, IRL-i liige Tunne Kelam ning sotsiaaldemokraat Ivari Padar.