Võru linnaarhitekti Ülle Luugi sõnul on Kubja paisjärv ehk tegelikult veehoidla praegu OÜ-le Motelso kuuluv vallasvara tänu ostu-müügilepingule, millega Motelso ostis Eesti Ametiühingute Keskliidult nii praeguse hotellihoone kui ka paisjärve, kirjutas Võrumaa Teataja.

Kuna vallasvara omanikul on eelisõigus erastada maad, millel vallasvara paikneb, hakkavad tulevikus nii järve all ja ümber olev maa kui ka järv ise kuuluma OÜ-le Motelso.

Hulk Kubja järve ääres elavaid ja suvitavaid inimesi aga ei ole nõus, et paisjärvest saab Motelso eraomand. Kuna detailplaneeringus planeeritakse järve ümber tara rajada, siis arvavad nad, et tulevikus ei lasta neid enam järve äärde.

Läheduses paikneva suvekodu omaniku Aivar Rauba sõnul ei ole ümberkaudsed elanikud nõus kogu Kubija hotelli krundile jääva maa muutmisega ärimaaks.

“Soovime, et Võru linnavalitsus alustaks tegevust Kubja paisjärve kuulutamiseks üldkasutatavaks veekoguks,” võib lugeda ettepanekust, mille Rauba esitas linnavalitsusele ja millele on 19. jaanuaril allkirja andnud 27 inimest.

Rauba sõnul soovivad kohalikud elanikud, et linn kas munitsipaliseeriks järve või jätaks selle eramaa sisse kuuluvaks avalikuks veekoguks.

Linnaarhitekt ütles ajalehele, et asjade selline käik on võimalik, kuid otsuse saab langetada üksnes linnavolikogu.

OÜ Motelso nõukogu esimees Aigar Pindmaa kinnitas Võrumaa Teatajale, et kui tulevikus järve ümber ka aed ehitatakse, ei keelata linnakodanikel järve äärde päevitama ja ujuma tulla. “Hotelli territooriumilt ei aeta ära ühtegi inimest, kes käitub korrektselt,” lausus ta.

Pindmaa lisas, et aia ehitamine on vajalik hotelli külaliste, eelkõige laste turvalisuse tagamiseks, sest järves, mille sügavaim koht on viis meetrit, on palju allikaid ja need muudavad veekogu eriti ohtlikuks sügiseti, kui tekib esimene jää. Ka saab aiaga takistada nende ligipääsu, kes tahavad järve ääres oma autot pesta ja niimoodi vett reostavad.

Kaks aastat tagasi puhastati paisjärv rämpsust, selleks saadi 743.799 krooni Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK).

Toona kirjutasid KIK-ile projekti OÜ Motelso ja Võrumaa keskkonnateenistus kahasse. Motelso osalus järve puhastamises oli ligikaudu 20 protsenti.

Keskkonnateenistuse juhataja Ena Poltimäe ütles, et riigilt taotleti raha tingimusel, et järv jääb avalikku kasutusse.