"Olen eluaeg harrastanud sportlikke ja tervislikke eluviise ning kui MTÜ TriSmile mind Tartu linnapeana oma üritust reklaamima kutsus, ei näinud ma põhjust keelduda. Kahju, et heast kavatsusest on vale mulje jäänud. Klubi esimees ka vabandas minu ees ning minu jaoks on see hea õppetund. Hindan Tartu Ülikooli ekspertide arvamust ja maksan hea meelega selle plakati kinni, see raha läheb spordi ja tartlaste jaoks. Ootan sama ka Savisaarelt," ütles Kruuse.

2013. aasta kohalikele valimistele eelnenud ajal figureerisid mitmed poliitikud reklaamplakatitel või videotes. Toona tekkinud kahtlus, kes reklaamide eest maksis ning kas sellega rikutakse seadust, sai nüüd vastuse.

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon tegi erakonnaseaduse rikkumise tõttu ettekirjutuse järgmistele poliitikutele:

- Hiiu staadioni avamise plakat Jaanus Mutli, Edgar Savisaare ja Arvo Sarapuuga;

- Tartu triatloni plakat Urmas Kruusega;

- Priit Kutseri plakat „Kahe aasta pärast seisab siin ujulaga spordikompleks"

- Karin Tammemäe plakat „Karin Tammemägi: Hakkame käima!";

- videoklipp Edgar Savisaarega, kes kutsub valima;

- videoklipp Edgar Savisaarega, kes kutsub maratonile.

Kõigi nimetatud reklaamide puhul oli tegemist kohalikel valimistel registreeritud kandidaatide valimisreklaamiga. Plakat Urmas Kruusega valmis MTÜ TriSmile tellimusel, ülejäänud plakatid ja videoklipid tellis Tallinna Linnavalitsus.

Kuna erakonnaseadus sätestab, et juriidilise isiku (näiteks kohaliku omavalitsuse) annetus on keelatud, saidki Karin Tammemäe, Priit Kutser, Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Urmas Kruuse komisjonilt ettekirjutise annetuse tagastamiseks.

Karin Tammemägi peab tagasi maksma 268 eurot ja 80 senti, lisaks plakatite maha võtmise kulu. Edgar Savisaar peab tagasi maksma 100 842 eurot ja 69 senti. Hiiu staadioni reklaam, kus figureerisid Arvo Sarapuu, Jaanus Mutli ja Edgar Savisaar, läks maksma 11 000 eurot. Urmas Kruuse plakati hind pole teada.

Eksperdihinnang ja sellega seotud failid on kättesaadavad siit.

Komisjon käsitles avalike vahendite kasutamist KOVide 2013. aasta valimiskampaanias ka üldisemalt, samuti sanktsioone sellise tegevuse eest.