Alta Capital Partners omandab AS-ilt Kalev toiduainetetööstusega tegelevad tütarfirmad AS Kalev Paide Tootmine, AS Kalev Jõhvi Tootmine, AS Kalev Chocolate Factory, AS Vilma, OÜ Maiasmokk ning AS Rubla kontrolli all olevad AS Tere ja AS Meieri Transport. Müüja kontserni kinnisvara– ja meediafirmad jäävad AS Kalev kontrolli alla.

Aktsiad müüakse 880 000 000 EEK eest, millest arvatakse tehingu lõpuleviimise kuupäeva seisuga maha võõrandatavate äriühingute finantskohustused ja tehinguga seotud kulutused, mida on juhtorganite hinnangul kokku 350 000 000 EEK. Poolte kokkuleppel ei avalikustata AS Tere ja AS Meieri Transpordi müügihinda. Tehingud jõustuvad peale vastava loa saamist Konkurentsiametilt ja muude eeltingimuste täitmist.

Oliver Kruuda sõnul ostab Indrek Rahumaa juhtiva positsiooni Eesti toiduainetööstuses. „Mul on hea meel, et meie meeskond on läbi aastate suutnud kodumaise kapitali najal tõsta Eesti toiduainetööstuse taset. Täna näen, et uutel Eesti omanikel on energiat ja vastutust neid väärikaid tootmisettevõtteid edasi arendada, võttes arvesse meie senist kogemust ja ideid,” sõnas Kruuda.

Oliver Kruuda jätkab oma soovi ja vastava kokkuleppe kohaselt vähemalt kolm aastat ettevõtete nõukogu liikmena ning jääb vastutama mitmete oluliste ettevõtete tulevikuga seotud projektide lõpuleviimise eest. Jätkavad mõlema firma tippjuhid: Kati Kusmin Kalevi toiduainete tootmise sektori ettevõtete juhatajana ja Ülo Kivine Tere juhatajana.

AS- i Kalev prioriteedid on keskpikas perspektiivis agressiivne laienemine meediaturule. „Kokkuleppel ostjaga jääb õigus Kalevi kaubamärgile AS-ile Kalev, mille esimesi samme meediaturul on tähelepanelik lugeja juba märganud ja märkab lähiajal veelgi,” lisas Kruuda. Toiduainetööstusega seonduvad kaubamärgid lähevad käesoleva tehingu raames ostjale.

Alta Capital Partnersi juhi ja suuromaniku Indrek Rahumaa sõnul jätkavad ettevõtted senisel kursil. “Ostetud ettevõtted täiendavad suurepäraselt meie portfelli Läänemere riikides. Ettevõtetes on tehtud palju tarku investeeringuid alates tootmisest ja lõpetades turundusega, mille viljad alles hakkavad valmima,” sõnas Rahumaa. „Alta Capital Partnersi investeerimisfilosoofia on osta tugevaid, hea meeskonnaga ettevõtteid ning nende väärtust pikaajaliselt veelgi kasvatada.”

Alta Capital Partners omandab 100% AS-st Kalev Paide Tootmine, 100% AS-st Kalev Chocolate Factory, 99,1% AS-st Kalev Jõhvi Tootmine, 100% AS-st Vilma ja 81,26% OÜ-st Maiasmokk. AS-ile Kalev Paide Tootmine kuulub 65,6% AS-i Valmetek Invest aktsiatest.

Vahetult peale börsiteate avaldamist tegid Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa personaalse pöördumise Kalevi ja Tere töötajatele. Kalev on EMORi kord aastas teostatava uuringu järgi viis aastat järjest olnud Eesti parim kaubamärk, Eesti usaldusväärseimate kaubamärkide hulka kuulub ka Tere.

AS Kalev Chocolate Factory põhitegevuseks on suhkru- ja šokolaadikondiitritoodete tootmine ja turustamine ning jahukondiitritoodete turustamine. AS Kalev Jõhvi Tootmine tegeleb jahukondiitritoodete tootmise ning AS Kalev Paide Tootmine piimatoodete tootmise ja turustamisega. OÜ Maiasmokk põhitegevuseks on pagaritoodete tootmine ja toitlustamine. AS Valmetek Invest on juustutootja ja -turustaja. AS Vilma valmistab jahukondiitritooteid ja jahusegusid. Tere tootevalikusse kuulub täna umbes 200 toodet, neist enamik on piimatooted, mis kannavad ühtset Tere märki.

Läänemere, Ida-Euroopa ja SRÜ riikides tegutsev investeerimisfirma Alta Capital Partners investeerib pikaajaliselt hästitoimivatesse ettevõtetesse ning osaleb ka nende ettevõtete juhtimises. Alta Capital Partnersi varade väärtus on ligi 6 miljardit krooni, portfelliettevõtete kogukäive on 6,5 miljardit krooni ning ettevõtted annavad tööd ligi 6000 inimesele. Alta Capital Partnersi omanduses on sellised ettevõtted nagu naisterõivaste- ja pesutootja ning jaemüüja Silvano Fashion Group, Läti piimatööstusettevõte Rigas Piensaimnieks, Poola magusatootja Mieszko, samuti Euroopa juhtiv pesumaterjalide tootja Desseilles International ja mitmed teised ettevõtted.