Avalikult pole teada, miks ei taha ameeriklased Krossile USA viisat anda, aga viisakeeld on püsinud juba mitu aastat. Väidetavalt on Kross korduvalt üritanud probleemi lahendada, aga tulutult.

Sel nädalal sõitis ta aga New Yorki. Kross sai minna USAsse, sest ta sõitis osalema ÜRO töös, mis on ameeriklastega tülis olevatele inimestele sisuliselt ainus võimalus USA viisat saada.

Kross läks ÜROsse riigikogu väliskomisjoni lähetusega. Väliskomisjoni esimees Sven Mikser ütles, et algatus tuli Krossilt endalt. Eesti kavatseb nimelt esitada oma kandidatuuri ÜRO julgeolekunõukogu liikme kohale aastatel 2020-2021.

Eesti kandidatuurile toetuse leidmiseks on Eesti otsustanud pöörata ÜROs toimuvale rohkem tähelepanu ja ka riigikogu väliskomisjon arutas, kuidas väliskomisjon saaks oma tegevusega Eesti edule kaasa aidata. Selle arutelu käigus pakkus Kross, et ta võiks minna ÜROsse peaassamblee 1. komitee istungitele ja komisjon leidis, et miks mitte.

Ka Kross selgitas oma külaskäiku Eesti sooviga kandideerida julgeolekunõukogu roteeruvale kohale. "Mul on eluaeg olnud peaassamblee vastu huvi," ütles Kross.

Kas ÜRO on vaid ettekääne, et endale niimoodi USA viisat saada? Kross eitas seda. "Mis puudutab mu USA viisateemat, siis see on minu kui eraisiku teema, mis on jätkuvalt üleval. Mis puudutab vajadust käia ÜROs, siis kui on vaja käia, siis on vaja käia," ütles Kross.

New Yorgist postitas Kross ka oma Facebooki kontole mõned pildid endast ja nagu juba öeldud, tervitas mitmeid inimesi ja institutsioone. Teda kiitvate ja õnnitlevate kommentaaride sekka sattus ka natuke mürgisemaid, näiteks Indrek Tarandi oma.

"Nagu sa tabavalt ise oled lausunud, isegi Ahmadinejad lubatakse ÜROsse," kirjutas Tarand. Mahmoud Ahmadinejad on USA suhtes väga vaenulikult meelestatud Iraani endine president, kes käis korduvalt New Yorgis ÜRO peaassambleel esinemas.