Laevakaitsjate saaga algas 12. oktoobril 2013, mil India piirivalvurid USA firma AdvanFort piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio pardal olnud kinni pidasid. Viis päeva hiljem võeti 25 relvastatud laevakaitsjat ja kümme meeskonnaliiget vahi alla ja kaks kuud hiljem esitati neile süüdistus.

2014. aasta jaanuaris selgus, et laevakaitsjaid süüdistatakse kolmes rikkumises: ebaseaduslikus kütuse tankimises, relvade käitlemises ja territoriaalvetesse sisenemises. Pool aastat pärast vahistamist, aprillis vabastati mehed vahi alt, milleks laevafirma tasus umbes 30 000 eurot kautsjoniks. Juulis otsustas Tamil Nadu osariigi kohus, et süüdistused on alusetud. Konfiskeeritud passe ja isiklikke esemeid aga ei tagastatud.

Septembris 2014 kaebas India politsei esindaja laevakaitsjate juhtumi India ülemkohtusse. Seitse kuud hiljem kuulas India ülemkohus laevakaitsjate advokaadi ära ja lõpetas arutelu. Kaks kuud hiljem, 2015. aasta juulis teatas kohus, et ei võta kohtuasja arutlusele ja saatis selle tagasi Tamil Nadu osariigi kõrgeimasse kohtusse. Nii et Tamil Nadu osariigi kohtu õigeksmõistvast otsusest kuni India ülemkohtu otsuseni asja mitte arutlusele võtta läks terve aasta.

Mis toimus viimase poole aasta jooksul? Tamil Nadu osariigi kõrgeim kohus alustas istungeid augustis, süüasja arutati detsembris ja otsus kuulutati välja 11. jaanuaril 2016. Selle enam kui 100-leheküljelise otsusega mõisteti mehed viieks aastaks vangi. Otsus oli ootamatu, kuna laevakaitsjad ja advokaadid uskusid, et otsus tuleb neid soosiv.