Viimaste leidude valguses räägib spordibioloog ning Tallinna ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudi direktor Kristjan Port natukene lähemalt Eesti allmaailma varjatud dopinguturust.

"Jõusaalides ja veebifoorumitest leviva info põhjal võib öelda, et Eesti on kindlasti sihtriik. Rootsi ja Soome kohtutesse jõudnud dopingainete vahendamisjuhtumite materjalidest saab aimu, et Eesti on ka transiitriik," rääkis Port Delfile, andes aimu sellest, kuhu 25. juunil kinni peetud suure dopingukogusega mees teel võis olla.

Dopingueksperdi sõnul kinnitab maailma kogemus, et dopingainete äri ja transiit kombineerub organiseeritud kuritegevusega, kellel on piisavalt raha ja ressursse, et luua nii tootmise kui arendustööga tegelevaid laboreid.

"Võrreldes narkootikumide äriga on spordis keelatud ainete vahendamine madala riskiga ja võrdlemisi tulus. Kusjuures toimeaine olemasolu ja toote koosseisu puhtus on kasutaja jaoks raskesti tuvastatav, mistõttu on mujal maailmas avastatud nii tootmise ja arendustööga tegelevaid laboreid kui pelga pakendamisega tegelevaid nn garaažiettevõtteid. Viimast tüüpi algatusi võib tõenäoliselt leida Eestistki, aga erinevate kasutusel olevate toimeainete valmistamine nõuab võrdlemisi keerulist ja kallist töökeskkonda mille hankimine, varustamine, kasutus ja hooldus ei tasu riskimist ära."

Pordi sõnul võib jagada dopingu hanked neljaks. Esimene neist on jõusaalides omal algatusel küsimine ning uurimine. Teiseks on võimalik soetada keelatud steroide mõnedest veebipoodidest. Kolmanda võimalusena saab reisida lihtsalt mõnda välisriiki, kust saab vajaliku kauba lihtsalt kohapealt apteekidest kätte. Neljanda võimalusena saab küsida ja/või mõjutada mõnda arsti.

Anaboolsete steroide toimemehhanisme on Pordi sõnul erinevaid ja neid kasutatakse kõikides spordialades.

"Neid kasutatakse kõikides spordialades alates malest (ergutid), motospordist (ergutid, steroidid) kuni vastupidavusalade (EPO, hGH, steroidid jmt) ja kulturismini (steroidid). Arusaadavalt leiab kõige rohkem kasutust lihasmassi kasvatamisest huvitunute seast, suurt jõudu rakendavate alade ja suure treeningmahuga spordialade juurest," tõdes Port.

Meditsiinis kasutatakse anaboolseid steroide luu- ja lihaskasvu kiirendamiseks, söögiisu tekitamiseks ning lihaste kärbumise leevendamiseks.

25. juunil maksu- ja tolliameti Põhja tollipunkti töötajate poolt kinni peetud mehe sõidukist leiti 1009 pudelit (10 ml), 150 ampulli (1 ml) ja 198 pakki (10 mg) ravimeid, mis olid peidetud alkoholi kastidesse. Vaid paar nädalat varem jäi vahele sama mehe pereliige, kes üritas autos olnud madratsi sees smuugeldada üle 9540 ampulli (1 ja 1,5 ml), 100 pudelit (10 ml) ja 1400 tabletti.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii sõnul ei ole Eestis müügiluba ühelgi anaboolseid steroide sisaldaval ravimil. Selliseid ravimeid võib müüa vaid arstiretsepti ja ravimiameti antud müügiloata ravimi kasutamise loa alusel tegevusloaga apteegis. väljaspool apteeke on anaboolsete steroidide müümine ebaseaduslik ning karistatav