Sel kolmapäeval toimub Brüsselis Euroopa Parlamendis seminar “Ajaloo ümberkirjutamine: kuidas Kreml mõtleb ja mida see tähendab Euroopale”, mille korraldavad Euroopa Parlamendi ALDE fraktsiooni aseesimees Anneli Jäätteenmäki ja ALDE fraktsiooni kõneisik Euroopa Liidu-Venemaa suhetes Kristiina Ojuland, teatas Reformierakonna pressiesindaja.

„Elame 21. sajandis, aga Punasele väljakule riputakse austusega isakese Stalini pilt. Tänane Venemaa võimuladvik näib unustavat, et Stalini käsul represseeriti ning mõrvati miljoneid vene inimesi, selle asemel nimetatakse teda hoopis efektiivseks manageriks,” märkis Ojuland.

Ojulandi sõnul ei tohi Euroopa demokraadid ega demokraadid Venemaal jääda selliste arengute vaikivaiks pealtvaatajaiks. „Küsimus on ju selles, et kui täna õigustatakse Stalini kuritegusid, Tšetšeenias toimuvat ja sissetungi Gruusiasse, siis mis on järgmine samm,” ütles Ojuland.

„Venemaa on Euroopa strateegiline partner ja kui partneril on sedalaadi probleemid, on meie kohus nendele tähelepanu juhtida,” selgitas Ojuland seminari korraldamise vajalikkust.

Seminaril esinevad ettekannetega Levada Keskuse direktor Lev Gudkov, Moskva Carnegie Keskuse sisepoliitika programmijuht Lilia Shevtsova ja Venemaa Inimõiguste Keskuse Memoriaal noorte õppeprogrammi juht Irina Sherbakova.

Seminarile järgneb paneeldiskussioon, milles osalevad Venemaa ekspeaminister Mihhail Kasjanov, Jabloko partei esimees Sergei Mitrohhin ning Saksa Välispoliitika nõukogu Venemaa-Euraasia programmidirektor Alexander Rahr.

Seminar keskendub ajaloo reinterpreteerimisele Venemaal. Venemaa ja Euroopa Liidu arvamusliidrid diskuteerivad, milliseid tagajärgi toob see endaga kaasa nii Venemaa sisepoliitikas kui ka suhetes Euroopa Liiduga.