Eile teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et riigi lennufirma Estonian Air esitab 31. oktoobriks Euroopa Komisjonile täiendustega rekonstrueerimiskava, mis näeb ette enamusaktsionäri kaasamist erainvestori ehk Infortar Grupi näol. Infortarile kuulub kolmandik Tallinkist, mis opereerib laevadega Eesti ning Soome ja Rootsi vahel ja millele kuulub hotellikett. Infortari suurim aktsionär on omakorda OÜ Linandell, mis kuulub Eesti suurärimeestele Enn Pandile, Kalev Järvelillele ja Ain Hanschmidtile.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali kinnitusel on tema eelhäälestus Estonian Airi müümisel Tallinkile positiivne.

„Mõte erainvestorist kui Estonian Airi partnerist või enamusomanikust kõlab huvitavalt. Tallink, mis Infortariga avalikkuse jaoks esimesena seostub, on ambitsioonika ja hea mainega Eesti ettevõte. Eesti inimeste ning majanduse huvi on ju võimalikult palju sihtkohti ning laitmatult toimiv lennufirma, mis seda pakub. Kui Tallinki omanikud suudavad sama julgete plaanidega lennunduses asuda tegutsema, nagu nad on teinud mereühendustega, siis on meil kõigil klientidena sellest vaid võita,“ nentis Michal.

Michali arvates oleks ainuke alternatiiv Estonian Airi jätkuv hoidmine riigi kätes, mis aga tähendab jätkuvat kulu maksumaksjale.

„Alternatiiv on ilmselt riigi osaluse hoidmine ning Estonian Airi kavade laiendamiseks täiendava maksumaksja raha sinna paigutamine, kuid kui on võimalus, et tugev reisijate teenindame kogemust ning finantsvõimekust omav ettevõte tahab meie reisimisvõimaluste laiendamisse ise panustada, siis on maksumaksja raha kasutamine hoopis kahvatum idee. Pealegi on lennundusturg, erinevalt mõnest transporditurust, kus võib tekkida turutõrkeid, avatud turg ja riikide võimalused plaanidele peale maksta just turumoonutuste vältimiseks reeglitega piiratud,“ ütles Michal.

Michali kinnitusel pole aga Estonian Airi müüki erakätesse veel piisavalt arutatud, mistõttu ei ole ka veel selget üksmeelt, kas koalitsiooni sees uut plaani tervikuna toetatakse.

„Plaani ennast, selle rahalisi tingimusi ning selle õiguslikku poolt ei ole vist veel näinud valitsuski, seepärast seisukohta meil moodustatud ei ole. Küllap kui aeg tuleb, toob majandus- ja kommunikatsiooniministeerium juba täpsema kava avalikkuse ette, kuid eelhäälestus on mul isiklikult küll positiivne,“ selgitas Michal.