"Uus tagurpiditegemise valitsusliit andis täna menetlusse seaduse, et lühendada oluliselt e-valimiste aega. Põhjendusega, et kui see on pikem, kui paberil, siis võivad inimesed ju e-kanalite kasuks otsustada! Pagana loogiline. Nimelt selgub numbritest, et iga aasta on järjest rohkem e-hääletanuid. 2009. aastal 60 000 ja 2015. aastal juba 177 000 valijat," sõnas Michal Delfile.

Kui siiani oli e-hääletuse periood seitse päeva, siis seaduseelnõu jõustumisel kolm päeva.

Michal lisas, et Eesti oli ja on väljapoole kuulus kui e-Estonia, moodne riik, kus asjaajamine on lihtsam, kiirem ning paberi- ja korruptsioonivabam. "Nullbürokraatia, mille algatasin, oli samadest ideaalidest kantud. Selgub, et tühjagi, olime seni Eestis kõik valel teel. Koalitsioonis olnud sotsiaaldemokraadid ja isamaarespublikaliitlased lihtsalt kannatasid vaikides, millal saab sellest loobuda. Täna astutigi põhimõtteline samm kõigi kolme poolt."

Michal usub, et praegune eelnõu on vaid eelmäng sellele, et e-valimised üldse kaotada. "Täiesti huvitav, kas järgmisena tuleb aeg, kus kõik tõendid ja materjalid tuleb paberil ametnikult küsida? Saab taas tõendijärjekorda moodustada," ironiseerib ta. "Mõtlen huviga, et Spotify asemel kassettide väljaotsimine ja autosse tõstmine saab olema üsna romantiline. Huvitav, mida veel saaks tagasi pöörata?"

Karilaid Michalile: häkkeril on ükskõik, mida Spotifyst kuulad

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid kommenteeris Kristen Michali iroonilist võrdlust e-valimiste ning kassettide ja Spotify osas, et demokraatia pole suvaline poplugu, vaid aegumatu klassika.

Karilaid sõnas, et Keskerakond on alati rõhutanud, et e-valimised peavad olema turvalised ning valimised peavad olema ühetaolised. "Meie jaoks oli ja on jätkuvalt probleem see, et e-valimiste puhul ei tea me, kes tegelikult e-hääle edastas," sõnas Karilaid.

Ta selgitas, et mure on tõsine ning seda näitab ka anomaalia, mille järgi on eriti agarad e-hääletajad just pensionärid. "Aktiivne arvutikasutaja nii noores kui ka vanas eas on igati tervitatav, kuid paraku tekitab ka kahtlusi, kas inimese tegeliku tahtega on arvestatud või on inimese elektrooniline identiteet varastatud," tõdes Karilaid, kelle sõnul pole Michali iroonia tõsiseltvõetav. "Kuigi vinüülplaadid on tegemas comebacki, ei tule Reformierakonna juhtivliikmetel muusikateenusest loobuda ega kassette osta. Küll aga pole Spotify ega e-valimiste turvalisus omavahel võrreldavad, sest ühel juhul on kõige hullem variant, et maailm saab teada sinu muusikaeelistuse ja teisel juhul oleks tegemist valmispettusega," selgitas Karilaid.

Lisaks saab e-valimistel muuta oma häält mitu korda, mida hääletuskabiinis teha ju ei saa. "Me oleme alati rõhutanud ja teeme seda ka praegu, et e-valimiste puhul on turvalisuse ja valimiste ühetaolisus probleemiks, millega tuleb tõsisemalt tegeleda ja seda me valitsuses ka teeme, samm sammu haaval," kinnitas Karilaid.

Peaminister Jüri Ratas sõnas täna riigikogu ees, et e-hääletuse muutmise eesmärk oleks muuta valimised rohkem ühetaoliseks ning kokkuvõttes tahetakse eri muudatusega parandada e-valimiste turvalisust.