Tartu ülikooli matemaatilise statistika professori ja teadusnõukoja liikme Krista Fischeri sõnul oli möödunud nädalal ennatlik öelda, et koroonaviiruse leviku kiirus väheneb.

„Ülemöödunud nädalal läks kasvukiirus korraks allapoole, kuid nüüd ta on jälle üles läinud. Möödunud nädalal võttis kasvukiirus hoogu juurde. Eelmise nädala lõpus oli näha, et Eesti nakatumiskordaja R0 (mitut inimest üks nakatunu keskmiselt nakatab — toim) on jäänud 1,15 juurde, aga samal ajal Harjumaal oli see selgelt 1,2, Ida-Virumaal 1,1 ja Tartumaal 1,” selgitas Fischer.

„Muret tekitab asjaolu, et nakatumiskordaja ei ole suuremates maakondades, eriti Harjumaal, üldse alla läinud. Loodame, et Ida-Virumaal kehtestatud piirangud hakkavad mõju avaldama,” märkis professor.

Arutamaks, kas ja milliseid piiranguid on vaja kehtestada, et viiruse levikut aeglustada, kogunesid valitsuse ja teadusnõukoja liikmed täna kell 13.15 videosilla vahendusel peetavale nõupidamisele.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles enne valitsuskabineti nõupidamist ERR-ile, et viiruse levik Eestis endiselt kiireneb, seda kõige enam Tallinna ja Harjumaa piirkonnas. „Oluline on inimeste igapäevase liikumise vähendamine ja see, et need jõulud veeta kitsas pereringis ning mitte külastada rahvarohkeid üritusi,” rõhutas Kiik.

„Hetkel ei ole laual ühtegi konkreetset piirangut, aga kuna COVID-19 päevakorras oli veel mitu punkti, mis jäid hommikul arutamata, siis jätkame nõupidamist nii valitsuse liikmete kui ka COVID-19 teadusnõukojaga,” sõnas Kiik.

Ta märkis, et teadusnõukoda ei ole konkreetseid piiranguid soovitanud, vaid on esitanud tähelepaneku ja mure, et Harjumaa piirkonnas levib viirus endiselt kiiresti ja laialdaselt. Seda küsimust nüüd valitsuskabinet pärastlõunal edasi arutabki.

Fischer ütles Delfile, et teadusnõukoda soovitab üldiselt läheneda piirangute kehtestamisele regionaalselt. „Totaalseteks üle-eestilisteks sulgemisteks pole põhjust, eri piirkondades on vaja erinevaid meetmeid. Eks see ongi arutelu küsimus,” lausus Fischer.

„Tundub, et Harjumaaga ei saa päris niimoodi lasta jätkuda,” nentis ta.

Teaduslikele artiklite järgi oleks professori sõnul kõige efektiivsem keelata ka väiksemad kogunemised, näiteks mitme pere kokkusaamised. „Sellel on küll kõige suurem mõju, aga seda on väga raske käsukorras kehtestada ja see õnnestuks ilmselt vaid tugeva kommunikatsiooniga.”

Mingil määral võib Fischeri hinnangul abi olla meelelahutusasutustele lisapiirangute seadmisest.

Samal ajal tõdes ta, et kõiki piiranguid tuleb siiski korralikult kaaluda, sest need avaldavad mõju ka paljudele teistele eluvaldkondadele.

Terviseamet: ööpäevaga lisandus 567 positiivset koroonaproovi, suri kuus inimest

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5687 koroonaviiruse proovi, neist esmaseid positiivseid proove oli 567 ehk 10% proovide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid analüüsitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 362 inimesel. 277 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Tänahommikuse seisuga viibib haiglas 362 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on 18 patsienti.

Täpsustatud info põhjal suri ööpäeva jooksul kuus koroonaviirusega nakatunud inimest: 64-aastane naine, 76-aastane naine, 81-aastane naine, 82-aastane naine, 88-aastane naine ja 88-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 187 koroonaviirusega nakatunud inimest.