Möödunud neljapäeval moodustatud Tallinna haridusameti kriisikomisjon vaatas seoses Tallinna Laagna Rukkilille lasteaias juhtunud õnnetusega üle kõikide linna lasteaedade mänguväljakud ja kaardistas nende seisukorra, teatas haridusamet.

Keskenduti peamiselt vanadele raudkonstruktsioonidele ning koguti infot riskianalüüside osas. Ülevaatuse käigus selgus, et katkiseid raudkonstruktsioone oli kokku neljas lasteaias. Kontrolli hetkeks olid paljud lasteaiad ohtlikuna näivad atraktsioonid piiranud ning lapsed nende juurde ei pääsenud.

Lasteaedade mänguväljakute riskianalüüsid, mis peavad valmis olema 1. jaanuariks 2012, on koostatud 85 lasteasutusel, ülejäänutel on need koostamisel. Haridusameti kriisikomisjoni ettepanekul vaatavad lasteaiad veel kord üle ka juba valmis olevad analüüsid ning hindavad ohutegureid veelgi kriitilisemalt. Hinnata tuleb muuhulgas näiteks atraktsioonide eakohast kasutust, uuendada vajadusel ronimisvahendite, kiikede jt atraktsioonide alune pinnakate (liiv, multš, matid). Lisaks mänguväljakutele hinnatakse ka muid võimalikke ohuallikaid ning vajadusel need kõrvaldatakse.

Kuna nii Tallinna haridusametil kui ka lasteaiadirektoritel puudub pädevus mänguväljakutele eksperthinnangu andmiseks, tellib haridusamet selle teenuse terviseameti põhja talituselt. Eksperthinnangu saabumiseni otsustab iga lasteaed ise, kuidas laste turvalisus parimal viisil tagada.

Lasteaiajuhtidele korraldatakse kriisiõpe

Lähiajal korraldab Tallinna haridusamet lasteaiajuhtide infopäeva, kus neid nõustatakse kriisiolukordadega seonduvates küsimustes, sh õpetajate ja lapsevanematega tegelemine ning lasteasutuse kriisiplaani väljatöötamine. Ettekande teeb kriisipsühholoog. Haridusamet soovib, et infopäeva tulemusel alustaksid lasteasutused hädaolukorra lahendamise plaani väljatöötamisega.

Tallinna alushariduse juhtide ühenduse esimees Silvi Suure sõnul on lasteaedade kasvukeskkond valdavalt turvaline ja ohutu ning lasteaedade juhid ning õpetajad teevad oma tööd kohusetundega. „Parandatud ja uuendatud on mänguvahendeid, korrastatud ja remonditud on ruume. Vaatamata sellele õnnetusi siiski juhtub. Traagiline õnnetus lasteaias on kahetsusväärne ja sellest tuleb teha tõsised järeldused.“

„Lastele ohutu ja eakohase keskkonna loomisel peavad koostööd tegema kõik osapooled,“ ütles Suur. „Oluline on veel kord üle vaadata kõik turvalisusega seonduv. Lasteaedade juhid koos meeskonnaga vaatavad üle laste kasvukeskkonna ning võtavad vastu otsused edasise tegevuse korraldamiseks koha peal.“