„Gonsiori-Kreutzwaldi ristmikul oli Gonsiori suunal kolm rohelise tule tsüklit järjest. Ehk siis nii, et mööda Gonsiorit sõitjate jaoks paistev roheline foorituli hakkas vilkuma, läks kollaseks, punaseks, püsis hetke, ja läks uuesti roheliseks. Ja pärast seda rohelist kordus sama,“ kirjeldas punase tule alla lõksu jäänud lugeja.

„Kreutzwaldis ootavate autode rivi muudkui kasvas. Jalakäijad läksid muidugi punasega, kui autode vahel väikegi auk oli,“ märkis lugeja. Autod punase alt läbi ei sõitnud, kuna liiklusvool oli liiga tihe. Juhtunule ei osanud lugeja muud selgitust leida, kui et kellelgi oli pult, millega oli võimalik endale roheline tuli tellida. Tuleb välja, et umbes nii oligi.

„Meil ei ole infot [selle situatsiooni kohta], sellepärast et see peaks olema seal igapäevane, kuna seal on ju kasutusel prioriteedi süsteem, ehk siis fooritulesid juhitakse lähenevate busside järgi,“ rääkis Delfile ASi Signaal TM fooriosakonna juhataja Peeter Toon.

Lugeja sattus seega ilmselt olukorda, kus bussid lähenesid kahel-kolmel korral järjest just hetkel, mil Kreutzwaldi tänaval ootajatele tuli roheliseks pidi minema. „See on väga tõenäoline, sest prioriteedi süsteem seda tähendabki, et kui buss läheneb, siis ta peab igal juhul [läbi] saama,“ kinnitas Toon.

Sarnast süsteemi on Tallinnas kasutusel üksikutes kohtades, aga sedavõrd nähtava mõjuga on Tooni sõnul süsteem kasutusel vaid Gonsiori tänaval. Ta meenutas, et mõne kuu eest oli Vesivärava tänaval avarii, mille tõttu ei saanud bussid Gonsiori tänaval liikuda, kuid süsteemi jaoks olid nad ristmikule lähenemas. „Väga pikka aega oli Gonsiori tänav roheline ja teistele kinni,“ meenutas Toon. „Muudes kohtades, kus on liiklus tihedam, on prioriteedi mõju veidi piiratum,“ lisas ta.

„Üldisele liikluskuulekusele selline ühtedele privileegi andmine muidugi kasuks ei tule,“ osutas lugeja süsteemi nõrgale kohale. „Kuna see nähtus pole laiemalt teada, siis sel hetkel pole sul mingit teadmist selle kohta, kas sulle üldse kunagi seal roheline süttib,“ viitas ta põhjusele, miks mõned liiklejad lõpuks punast eirama hakkasid.