„Konkreetset isikut – Mark Sirõkki jälitas Eesti politsei, muu hulgas ka selle eest, et ta kandis Georgi linti,” ütles Noor Venemaa juht Maksim Mištšenko DELFI korrespondendile.

„Teda süüdistatakse rahutuste organiseerimises, kuigi ta pole midagi säärast teinud,” on duumasaadik veendunud.

„Telefone kuulatakse pealt, korraldatakse jälitustegevust, pidevad läbiotsimised – need on fašismi taassünni ehedad näited,” võttis laupäeval Euroopa Päeva festivali raames Moskva Gorki parki külastanud Mištšenko oma mõtted kokku.

Kuid hetkel on Eestist suurema Noore Venemaa aktivistide pahameele ära teeninud Läti, kus tuli välja dokumentaalfilm „Soviet Story”. Kremlit toetavate noorteühenduse liidri arvates üritab film ümber kirjutada ajalugu ja näitab „meie veterane okupantidena”.

Protesti märgiks korraldasid Noore Venemaa aktivistid laupäeval Läti saatkonna juures Moskvas miitingu, kus protestiti Teise maailmasõja ajaloo moonutamise vastu.

Aktsiooni käigus poodi võllapuul üles filmi režissööri Edvīns Šnore kuju, mis süüdati põlema. Selle järel murdis ligi 200 miitingulist pooleks kaasas olnud pastakaid ja pliiatseid, mis pidi ürituse korraldajate arvates sümboliseerima protesti ajaloo ümberkirjutamise vastu.

Ise oli Noor Venemaa juht Mištšenko selleks puhuks kaasa võtnud kalli kullatud Parkeri sulepea. „Ma murdsin selle pooleks ja viskasin maha. Sellisa ürituse jaoks pole küll kahju! Ma arvan, et ajalugu ei tohi ümber kirjutada ei tavalise pastaka, ega ka kullatud Parkeriga. Tänapäeval Eestis ja Lätis toimuv fašismi taassünd ei suuda jätta enamikku Vene noorsoost ükskõikseks,” selgitas Mištšenko oma käitumise tagamaid.

Mištšenko üritas Euroopa Päeva festivalil anda Läti saadikule üle Noor Venemaa aktivistide allkirjadega nõudmist, et Riia keelustaks filmi „Soviet Story” näitamise, kuid tulutult.

„Saadik keeldus neid dokumente vastu võtmast, öeldes, et see teda ei huvita, nimetas mõningaid aktiviste toores vormis barbariteks ning eemaldus,” jutustas Noor Venemaa liider.

Mištšenko peab festivali korraldamist väga õigeks ja hädavajalikuks – Moskvasse saabuvad välismaalased peavad nägema Vene noorsoo suhtumist Euroopa kultuuri ja eurooplastesse, sest ka Venemaa on osa Euroopast. „Kahjuks pole kõik riigid siin väärikalt esindatud,” ütles duumasaadik vihjates Eestile ja Lätile.