Kaitsepolitsei tõi oma aastaraamatus mitmeid näiteid sellest, kuidas Venemaa võimutruud meediakanalid proovisid ära kasutada kohalikke inimesi propagandistlike filmide tootmiseks.

Eelmise aasta septembri alguses käis Eestis Baltimaade ja Poola elust dokumentaalfilmi tegemas Peterburi 5. Kanali võttegrupp, kelle eesmärgiks oli nende sõnul nende riikide kohta käivate stereotüüpide kummutamine.

Kui film valmis, siis jäeti Balti riikidest aga mulje kui peale taasiseseisvumist alla käinud riikidest, kus hävitatakse süstemaatiliselt vene keelt ja kultuuri.

Filmis manipuleeriti faktide ja väljamõeldistega ja pandi intervjueeritavatele sõnu suhu või moonutati nende öeldu mõtet. Juri Lotmani viimase, 19. sajandi vene aadli teemalise avaliku loengu videot aga kasutati väitmaks, et Lotman olevat surnud alandusse, mida ta Eestis elades tundis.

Vene ajakirjanikke aitab Tallinna ärimees Oleg Bessedin, kes otsib neile kontakte ja aitab vahel neid ka operaatorina. Tema on nimetanud end intervjueeritavate usalduse võitmiseks ka ETV venekeelsete saadete operaatoriks.

Samuti üritas Venemaa eelmise aastal oma propagandavankri ette rakendada Sinimägedes toimunud Teise maailmasõja rindevõitlejate mälestusüritust, esitledes seda kui näidet Eestis toimuvast uuest natsismipuhangust.