“Kõik suured transpordiettevõtted jälgivad mälestusmärkide ümber toimuvat ning arvestavad, et Venemaa poliitikud planeerivad Eesti vastu reaalsete majandussanktsioonide kehtestamist,” selgitas Filatov Eesti Päevalehele.

“Meile on vastuvõtmatu, kui riigi juhid osalevad SS-laste ja fašismi ausse tõstmisel,” lausus Filatov.

Filatovi väitel ei tulnud korraldus transiidi ümbersuunamiseks Kremlist, vaid ettevõtjad jälgivad riigiduumas toimuvaid arutelusid.

Eestit läbiva Venemaa transiidi peatamine on mingis osas võimalik, sest Moskva on seda kasutanud varem 1998. aastal Läti vastu, ütles Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand.

“Kui transiit lõppeb täiesti, siis Eesti Raudtee kaob,” ütles Eesti Raudtee juhatuse esimees Kaido Simmermann.

“Meie ei käi Kremlis ega saa sealt käske, mistõttu transiidivoogude vähenemist ei prognoosi,” ütles Pakterminali nõukogu esimees Endel Siff. “Samuti pean ma väga ebatõenäoliseks, et keegi hakkab pronksmeest Tõnismäelt ära viima.”

Eestit läbib aastas ligi 40 miljonit tonni transiitkaupu, millest lõviosa pärineb Venemaalt.

Venemaa majandusarengu minister German Gref ütles, et Venemaa ei kehtesta pronkssõduri võimaliku teisaldamise pärast Eestile majandussanktsioone, vahendab Eesti Raadio.

Gref nentis, et 2006. aastal võeti vastu seadus, mis annab presidendile erakorralises olukorras erakordsed volitused. Samas avaldas ta lootust, et praegu pole tegemist sellise juhtumiga.