Järvi saatis täna hommikul Kreitzbergile kirja, kus teatas, et kavatseb ERSO peadirigendi ja kunstilise juhi kohast loobuda, kuna kultuuriminister Jänes vabastas Andres Siitani ERSO direktori ametist. "Laine Jänese valelik ja tagurlik tegevus Eesti kultuuriministrina jätab minu arvates väga negatiivse mulje meie kultuuritegelastest," kirjutas Järvi.

Peeter Kreitzberg ütles kirja kommenteerides, et kujunenud on keeruline olukord. „Praegu oleme seisus, kus võime Neeme Järvi ERSO peadirigendi kohalt kaotada. Samas ta viitas võimalusele, et kui tuleks uus kultuuriminister, kellega on võimalik normaalselt suhelda, siis on ta valmis kaaluma jätkamist,“ selgitas Kreitzberg Delfile.

Kreitzbergi sõnul näeb ta probleemide põhjusena eelkõige suhtlemishäiret. „Minister räägib kogu aeg ainult sellest, kuidas Siitan on eelarvet ületanud. Samal ajal peadirigent Järvi oleks tahtnud, et temaga oleks asju rohkem arutatud. Jänes on üritanud jätta avalikult muljet, et tal on peadirigendiga väga head suhted. Kuid Järvi kirjast nähtub, et ta ei ole ministriga viimastel kuudel üldse arvamusi vahetanud,“ selgitas kultuurikomisjoni esimees.

Kõige halvem on Kreitzbergi hinnangul aga see, et skandaal on ületanud Eesti piirid. „Mitmest teisest riigist tuleb imestavaid arvamusi. Ma ütleks, et kogu Eesti kultuurielu on praegu mõnevõrra häiritud,“ nentis ta.

Kreitzbergi arvates peaks kultuuriminister Jänes seetõttu tagasi astuma. „Ma arvan, et kõigi nende kaadriprobleemide taustal on Laine Jänes tõmmanud ainult tikku, selle asemel, et tulekahju kustutada. Kui panna kaalukausile Neeme Järvi lahkumine ja ERSO moraalne allakäik ning Jänese lahkumine, siis ma arvan, et väiksem kaotus on ikka Jänese minek,“ leidis sotsiaaldemokraat.