Soome telekanali MTV3 võrguväljaanne teatas Kreeka koolide ja lasteasutuste sulgemisest kolmeks päevaks seoses viirusega, mis tekitab südamelihase põletikku. Kreeka tervishoiuametnike teatel olevat neil informatsiooni 32 juhtumi kohta, kus tundmatu viirus on põhjustanud tõsiseid tervisehäireid. Kolm inimest olevat viiruse tõttu surnud.

Tensi Reiside reisikonsultant Kaidi Poolakese rääkis ETAle, et nende firma järgmine Kreeka-reis algab 28. aprillil. Mõned sõitjad on helistanud ja küsinud selle viiruse kohta, aga reisist loobumise plaanist pole keegi teatanud, ütles Poolakese.

Tensi Reisid helistas Kreekasse Eesti saatkonda, kus rahustati Eesti reisikorraldajaid ning märgiti, et uudised on olnud natuke ülepaisutatud. Saatkonna töötaja sõnul elavad nad rahulikult oma elu edasi ja paanikat tekitada pole põhjust, selgitas Poolakese. Kreeka pole üldist epideemiat välja kuulutanud.

“Meie reis läheb välja ning mingeid muudatusi pole. Kui on ventilatsiooniga buss ja välditakse suuri kinniseid ülerahvastatud ruume, siis pole ohtu,” ütles Poolakese. Kui keegi tahaks 28. aprillil algavast reisist loobuda, siis lihtsalt raha tagasi maksta pole kerge, sest reis algab juba nelja päeva pärast.

Germalo Reisid polnud Kreeka viirusest veel kuulnud. Reisibüroo juhataja Marianne Kaldas ütles ETAle, et nende järgmine Kreeka-reis väljub 5. mail ning see on välja müüdud. Tänaseks polnud ükski reisija viiruse teemal büroosse pöördunud.

Wris Toursi turundusjuht Argo Kasela ütles ETAle, et nende reise praegune situatsioon ei mõjuta, sest Wris Toursi Kreeka-reisid algavad alles augusti lõpul. Ükski reisija polnud selle viiruse tõttu Wris Toursi veel helistanud, samuti polnud ka Wris Toursil infot viiruse leviku kohta.

Kreekas viimasel nädalal levinud coxsackie viirust, mis levib kokkupuute teel ja mille tõttu on haigestunud kümned inimesed müokardiiti, ei õnnestu arsti sõnul otseselt vältida, abiks on elementaarne puhtuse pidamine.

Lääne-Tallinna Keskhaigla infektsionist Lehi Vainomäe rääkis Postimees Online’ile, et selle viiruse vältimiseks otsest võimalust pole. Levida võib see käe kaudu ja muidu kokkupuutel. Siiski soovitas arst pidada puhtust ning vältida kontakti nakatunutega.

Kreekast tulnud turistina ei pea Vainomäe sõnul kohe arsti poole pöörduma, vaid ikka ainult siis kui ilmnevad haigusnähud.

“See on nagu haigestumine ikka,” rääkis Vainomäe haiguse kohta. “Palavik, oksendamine, peavalud. Peiteaeg on neli kuni seitse päeva.”.