Roheliste meelest pole Kranich suutnud tagada Eestis metsade ja looduskaitsealade hoidu. Eesti Rohelise Liikumise (ERL) juhatuse esimees Peep Mardiste ütles ETAle, et hariliku kirve kinkimine Kranichile on tõenäoline. Samas pole auhinna kätteandmise aega ja kohta pole veel kindlaks määratud.

Eesti Ajalehtede Liidu täiskogu valis hiljuti Kranichi ka selle aasta pressivaenlaseks. “Tema juhitava ministeeriumi allasutused ehk maakondlikud keskkonnainspektsioonid on muutunud suletuks ning sealt on raske saada informatsiooni,” on öelnud ajalehtede liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk.

Tammerki sõnul mainiti hindamisel sedagi, et minister ei ole ka ise kuigi avatud, eriti siis kui jutt käib metsarüüstamistest. “Tema vastused on olnud põiklevad ja mitte piisavalt selged ja arusaadavad,” lisas Tammerk. Ajalehtede liit pressivaenlasele auhinda ei anna.

Negatiivseima keskkonnateo auhinda antakse välja esimest aastat.

ERL andis Edelaraudtee juhtkonnale üle auhinna Roheline Tegu 2002, millega avaldab tunnustust täna avatud Tallinna-Tartu kiirrongiliiklusele.

Tallinna-Tartu kiirrong on roheliste sõnul keskkonnasõbralikuks alternatiiviks kahe linna vahel üha tihenevale autoliiklusele. “Paljud igapäevased autoroolis Tallinnas käijad unistavad mugavast rongikohvikust ja võimalusest sõidu ajal sülearvutiga tööd teha,” sõnas Eesti Rohelise Liikumise juhatuse esimees Peep Mardiste.

Rong saastab reisijakilomeetri kohta arvutatuna vähem keskkonda. Rong on ka säästlikuma ruumikasutusega kui auto või bussi kasutamine, märgivad rohelised.

Rohelised osutavad ka, et erinevalt Euroopa Liidust on Eestis investeering asfaldisse jätkuvalt eelistatuim transpordisektori rahapaigutus. “Tallinna-Tartu neljarealise kiirtee täismahus valmisehitamise asemel peaks miljardid kroonid suunama hoopis keskkonnasõbralikemate transpordilahendustele, nagu reisirongiliikluse arendamisele,” lausus Mardiste. “Saaremaa püsiühenduse uuringute asemel tuleks asuda Tallinna ümbruse transpordiprobleeme lahendama,” lisas Mardiste.

Edelaraudtee käivitas alates reede hommikust Tallinna ja Tartu vahelise kiirreisirongide liikluse. Rongid jõuavad sihtkohta kahe ja poole tunniga senise kolme tunni ja viieteist minuti asemel.

Edelaraudtee ASile antud auhind koosneb kümnest järgmise aasta mais toimuva roheliste rattaretke priipiletist ja aukirjast. Mardiste ütles ETAle, et auhinda antakse välja esmakordselt.

Reedel andis ERL Edelaraudtee ASile üle auhinna Roheline Tegu 2002, millega avaldab tunnustust Tallinna-Tartu kiirongiliiklusele.

Kiirrong on roheliste teatel keskkonnasõbralikuks alternatiiviks kahe linna vahel üha tihenevale

autoliiklusele. Auhind on kümme priipääset järgmise aasta mais toimuvale roheliste rattaretkele.

ETA