Teenistuslik järelevalve tuvastas, et Nursipalu õppeväljakul viidi 1999. aasta 13. mail kell 19.50 kuni 21 läbi korrakohaselt ettevalmistatud laskeharjutused, mis olid ette valmistatud Kaitseväe Lahingukooli poolt ja viidi läbi vastavuses ohutustehnika eeskirjadele ja nõuetele, teatas ETAle presidendi kantselei pressiteenistus.

Mingeid kõrvalekaldeid või erakorralisi sündmusi teenistuslik järelevalve ei täheldanud. Laskeharjutuste raames ühegi pildi pihta ei tulistatud ning kaitseväelased täitsid kehtivaid eeskirju ning määrustikke nõuetekohaselt.

Samal õhtul pärast Lahingukooli laskeharjutuste lõppu toimus poole tunni jooksul õppeväljaku lasketiirus laskmine pumppüssist, mis ei kuulu kaitseväe relvastuse hulka.

Tegemist oli omaalgatusliku laskeharjutusega, millel olid Edgar Savisaare pildiga kutse pihta laskjateks peaminister Mart Laar, Võru tollane maavanem Robert Lepikson, riigikantselei tollane koordinatsioonidirektor Eerik-Niiles Kross ja peaministri nõunik Jaan Tross. Savisaare pildi pihta toimunud laskmises ei osalenud ükski kaitseväelane, selgub ettekandest.

Ettekandes märgiti, et laskeharjutuse kohta puudub alus algatada kaitseväelaste suhtes distsiplinaarmenetlus ning selle raames teenistuslik juurdlus.

Kaitseväe juhataja ettekanne 1999. aasta 13. mail toimunud laskeharjutuste kohta tugines teenistusliku järelevalve tulemustele, mille viis läbi kaitseväe peainspektor major Einar Laigna.

President Lennart Meri väljendas rahulolu, et kaitseväelased ei osalenud laskmises.

President andis kaitseväe juhatajale ka korralduse ettekanne avalikustada. Seda teevad presidendi kantselei ja kaitsejõudude peastaap esmaspäeva õhtul.

20. veebruaril toimus Riigikogu riigikaitsekomisjoni kohtumine kaitseväe juhataja Kõutsiga, mille järel riigikaitsekomisjoni aseesimees Trivimi Velliste ütles ETAle, et komisjonil ei õnnestunud eriti midagi uut võrreldes varem ajakirjanduses avaldatuga teada saada.

Velliste ütles, et laskmise juures viibis Meegomäe lahingukooli tollane ülem kapten Raivo Tamm, kes aga ainult jälgis turvanõuete täitmist. Komisjoni esimehe Tiit Tammsaare sõnul soovis algselt Tross oma relva proovida ja pärast toodi välja ka kapten Tamme pumppüss, millega lasti 15-20 meetri kauguselt Savisaare pildi pihta.

Seega ei saa Tammsaare sõnul väita, et ei nähtud, kas lasti Savisaare pildi pihta või mitte. “Vastutus langeb selle eest ainult peaministrile, kes provotseeris pildi pihta laskma,” väitis Tammsaar.

Laar on väitnud, et ta ei mäleta Savisaare pildi pihta tulistamist, kuid ka ei välista seda. Samas palus Laar vabandust nii Savisaarelt kui ka kõigilt teistelt, kes tunnevad end sellest puudutatuna.

Esmaspäeval annab kontradmiral Kõuts Riigikogus selgitusi peaminister Mart Laari pildiskandaali kohta, sest tal tuleb vastata Riigikogu liikmete Peeter Kreitzbergi, Toomas Vareki ja Liina Tõnissoni arupärimisele.