26-liikmelisest üksusest ei jäänud teenistusse edasi ainult kolm meest, kirjutab Eesti Päevaleht.

“See ei tähenda, et kõik ülejäänud kohe ka Iraaki lähevad, aga rühma tuumik eesotsas rühmavanema vanemveebel Rain Pööraga küll,” lausus major Peeter Tali kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonnast. Tema sõnul läheb Iraaki üksteist Kosovo-kogemusega kaitseväelast.

Kuna veebruari keskel Eestisse naasnud, kaitseliidu baasil komplekteeritud luurerühmale oli ette nähtud kõigepealt paarinädalane puhkus ning väljaõpe uue missiooni jaoks kestab kaks ja pool kuud, mahub uue üksuse väljakoolitamine napilt ajagraafikusse.

Major Tali eitas aga probleemide olemasolu nii väljaõppel kui ka üksuste komplekteerimisel. “Ajagraafikusse mahtumine ei ole küll lihtne, aga mitte midagi väga hullu ka ei ole. Üksuste rotatsioon toimib, kõik sujub plaanipäraselt,” ütles ta.

“Kui ta ühelt missioonilt tulles tahab otse teisele minna ning sellist spetsialisti on ka üksuses vaja, siis küll,” kommenteeris Tali võimalust, kas üksikud mehed saavad minna ühelt missioonilt otse teisele. “Täisüksuste rütm on aga aeglasem.”

Samal ajal on Eesti Päevalehe andmetel antud Estpla-16 liikmetele teada, et nende missiooni lõpp ja kojusõit võib lükkuda nädala võrra algul plaanitust hilisemaks. Tali sellist infot eile ei kinnitanud.

Tema sõnul pole praeguseks määratud kuupäeva, kunas Estpla-16 Iraagist koju naasma peaks. “See üksus peab koju tulema, nagu oli planeeritud, ehk juuni keskel enne jaanipäeva. Keegi ei ole seda otsust muutnud.

Ainus tõrge võib olla õhutranspordi puudumine.” Praegu pole Tali kinnitusel teada täpset päeva, millal Eesti jalaväerühm Iraagist koju naasma peaks.