“Kaitseliit tänab teid pühendunud ja põhjaliku teenistuse eest,” ütles kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste eile öösel Tallinna lennuväljal. “Te näitasite oma teenistusega ilmekalt, et Eesti sõduri peale, eriti veel kui ta on kaitseliitlane, võivad nii meie riik kui ka meie liitlased kindlad olla.”

Kolonelleitnant Lumiste rõhutas, et Kosovost naasnud kaitseliitlased on saanud teenistuses luurerühmana hinnalise kogemuse, mida on kodus kaitseväelastena ja kaitseliitlastena hea jagada ning rakendadada Eesti kaitsmiseks, teatas kaitsejõudude peastaap.

Enamik ESTRIF-2 kaitseliitlastest on otsustanud jätkata tegevteenistust Eesti kaitseväes, tagasi reservi, oma endisesse ametissse, pöörduvad vaid mõned kaitseliitlased. Rühma tuumik hakkab peagi valmistuma missiooniks Iraagis.

“Jäin rühma teenistusega rahule, meeskond oli tubli,” oli ESTRIF-2 rühmaülem leitnant Marek Susi eile Tallinna Lennijaamas napisõnaline. Leitnant Susi soovis juba Kososvos reaalset teenistust alustanud luurerühma ESTRIF-3 kaitseliitlastele ja ESTRIF-3 ülemale nooremleitnant Taavi Metsale kindalat meelt ja külma närvi. Kosovo albaanlased on lubanud kuulutada homme välja riikliku iseseisvuse, mida on teravalt vastustanud Serbia.

Jaanuaris Kosovos teenivaid kaitseliitlasi külastanud kaitseväe juhataja kindralmajor Ants Laaneots autasustas rühmaülem leitnant Marek Susi ja rühmavanem vanemveebel Rain Pöörat kaitseväe eeskujuliku teenistuse ristiga.

Alates augustist 2007 Kosovos Mitrovicas Taani pataljoni koossseisus teeninud 26 kaitseliitlastest formeeritud luurerühm ESTRIF-2 viis oma vastutusalal läbi patrulle, korraldas läbiotsimisi, kontrollis sõidukeid ning tagas erinevate objektide julgeolekut.

Mitrovica linna poolitav Ibari jõgi on piiriks Kosovo albaanlaste ja Kosovo serblaste vahel. Jõge ületavad sillald on aastaid olnud etniliste kokkupõrgete rindejoooneks.

Enne rahutagamismissioonile minekut läbis Kaitseliidu komplekteeritud luurerühm viiekuulise väljaõppetsükli Paldiskis Rahuoperatsioonide Keskuses, lisaks harjutati kolm nädalat Taanis sealsete instruktorite käe all.

Kosovos, Taani pataljoni koosseisus jätkab teenistust 13. veebruaril sinna suundunud luurerühm ESTRIF-3.

Eesti kaitsevägi osaleb NATO juhitud rahutagamismissioonil Kosovos alates 1999. aasta novembrist.