Delfi uuris ühistute esindajalt, kas fonolukusüsteemi peaks kuidagi täiendama või muutma, et tagada päästjatele ligipääs ka siis, kui abivajaja ise enam vastata ei saa. "See oli väga tõsine juhtum, kuid tegemist on siiski erandiga. Välisuksi on hoitud suletuna ammustest aegadest alates kinni ja seda tehti varasemal ajal tavaliste võtmetega ja kõik toimis," leidis EKÜLi Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva.

Jõgeva hinnangul on kiirabisse helistajad alati taganud välisukse lahtioleku ja uksekoodi teadnud. Samuti tuleks tema hinnangul sissepääsu osas juba kiirabisse helistamisel kokku leppida. "Praegusel ajal on fonolukud suures enamuses varustatud koodiga avamise võimalusega. Väljakutse esitaja teatab ka ukse või eramute rajoonis tõkkepuu koodi. Operatiivteenistuste dispetšer peaks alati küsima kas juurdepääs on tagatud ja vajadusel selles kokku leppima," ütles ta.

Hukkunud proua oli Delfi lugeja andmetel hilisõhtul kella 23 paiku helistanud kiirabisse ja kurtnud valu südame piirkonnas. Kui kiirabi kohale jõudis, ei olnud üksi elav naine enam kontaktne ja kuna viiekordne korterelamu oli varustatud fonolukkudega, oli kiirabi sunnitud kõik korterid läbi helistama. Ükski elanik ei vastanud, mistõttu jõudis kiirabi abivajajani pool tundi hiljem. Selleks ajaks jäi päästjatel üle vaid surma konstateerida.

Tallinna kiirabi juht Raul Adlas kommenteeris Delfile, et kui brigaad kutsuja juurde sisse ei pääse, siis võetakse uuesti ühendust häirekeskusega ja püütakse välja selgitada, kas on tõenäoline, et ta on vahepeal teadvuse kaotanud, või teeb keegi hoopis halba nalja. Kui esimene variant tundub usutav, kutsutakse kohale päästeamet ja minnakse sisse akna kaudu, kuigi on ette tulnud ka ukse teisaldamist. Adlase sõnul tuleb Tallinnas päästetöötajatel kiirabiarstide sisselaskmiseks kohale tulla umbes 10 korda aastas.

Hea lugeja, anna teada, millised on sinu või su lähedaste kogemused fonolukkude ja kiirabiga? Kirjuta meile ka enda soovitusest, kuidas võiks kortermajades garanteerida selle, et  kiirabi pääseks igas olukorras abivajajani?