„Komisjon sai hea ülevaate juhtumist Tallinna Sadamas ning tekkinud arutelul tõusetus rida ideid riigifirmade paremaks kontrollimiseks, mille elluviimist tuleks kindlasti kaaluda,“ lausus komisjoni esimees Artur Talvik.

„Näiteks mõtted tõhustada taustakontrolli riigifirmade juhtide üle ning tugevdada kontrolli riigifirmade üle läbi ministeeriumide.“

Perling pakkus komisjoni istungil välja idee, et võiks suurendada riigiettevõtte nõukogu rolli. „Üks võimalus on luua riigiettevõtetes nn auditikomitee, kuhu kuuluksid mõned nõukogu liikmed ja ettevõtte sisekontrolli- või auditiüksuste esindajad,“ rääkis ta.

Ühtlasi avaldas Perling arvamust, et riigifirmade nõukogudes võiksid enamuse moodustada erasektori tippjuhid. „Riigifirmades peab olema tagatud riigi esindatus, kuid proportsioon poliitikute ja valdkonna- ning juhtimisspetsialistide vahel peaks meie hinnangul olema viimaste kasuks,“ märkis ta.

Sinisalu soovitas kaaluda riske maandava võimalusena riigiettevõtete sisekontrolli toomist asutustest ministeeriumi juurde. Samuti rõhutas ta, et kindlasti peab ka riigikontrollil olema rohkem võimalusi ja ressursse taolisi suuri ettevõtteid kontrollida.

Talviku sõnul kavatseb korruptsioonivastane erikomisjon kohtuda riigifirmade juhtimise teemal peatselt ka riigikontrolliga ning komisjoni eesmärgiks on välja töötada ettepanekud korruptsiooniohu vähendamiseks riigifirmades.

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon jälgib, et Eesti riigi seadustes sätestatud korruptsioonivastaseid meetmeid ka tegelikult rakendataks. Samuti arutab ja hindab komisjon loetletud ametiisikute võimalikke korruptsioonijuhtumeid, jälgib riigikogu liikmete tegevuspiirangutest kinnipidamist ja kontrollib huvide deklaratsioone.