2013. aastal korraldati hange Riia keskturu arendamiseks, mille ainsaks pakkujaks oli mõni kuu varem Eestis loodud ettevõte Promenex OÜ. Hoolimata ettevõtte noorusest ja kogenematusest otsustas Ušakov Promenexiga sõlmida linnale äärmiselt kahjuliku lepingu, vahendab venekeelne Läti Delfi kohalikku saadet "Nekā personīga".

Esialgne leping sõlmiti 12 aastaks, mille kohaselt oli rendi hinnaks 100 000 eurot aasta kohta. Promenex pidi looma parklaid ja kaasaegseid kauplemiskohti. Lepingu katkemise korral pidanuks linn ettevõttele tagasi maksma kõik investeeringud.

Mõni aeg hiljem pikendati lepingut kuni 30 aasta peale, millega pandi ettevõttele kohustuseks ka luua kaubanduskeskus ja veel parkimiskohti. Taaskord - hoonete valmimisel pidanuks ettevõtte selle eest saama turuhinna.

Tänavu aprillis, kuus aastat peale lepingu sõlmimist vabastati Ušakovs ametist seoses Riia ühistranspordiettevõttega seotud korruptsiooniskandaaliga. Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) algatas kriminaalasja möödunud aasta detsembris, tänavu juulis sai Ušakovs ka kahtlustuse. Korruptsiooniskandaali sisuks on väidetavalt kahtlased bussi-, trammi ja trollihanked Riia transpordifirmas.

Usakovsi ametist tagandamise järel jäi keskturg aselinnapea Vadims Baranniksi vastutada, kes lepingu Promenexiga peatas. Ta palus keskturu juhatusel prognoosida lepingu võimaliku ülesütlemisega kaasnevaid kahjusid. Baranniks otsustab oktoobri lõpuks, kas lepinguga jätkatakse või mitte, sest leping toob linnale miljoneid kahjumit.

Saade aga ütleb, et neile teadaolevalt ei olnud Ušakovs Baranniksi initsiatiiviga rahul, sest rendilepingu jätkamine olevat taganud tema partei toetuse uuele linnapeale Oleg Burovile. Lepingu sõlmimine olevat Ušakovsile olnud eriline huvi. Rendilepingu suurim huviline olevat aga Ušakovi endine nõunik, ärimees Erik Teilans, kes on väljaandele teadaolevalt turuga omad huvid mängus.

Eestis mõni kuu enne hanke võitmist registreeritud Promenex OÜ-ga on seotud rahandusminister Martin Helme nõunik Kersti Kracht, kes asus ettevõtte juhatusse tänavu märtsis pärast seda, kui Krachti poeg, ettevõtte asutanud Akis Kracht oma liikmelisuse lõpetas.

Kersti Krachti sõnul tegeleb ta firmas üksnes raamatupidamisega ning Riia keskturu hankega tegeleb üldsegi firma Riias tegutsev tütarettevõte SIA Promenex.

"Meie oleme firma asutajad ja teenindajad. Sisulistest asjadest ei tea me ööd ega mütsi," ütles Kracht. "Meie tegime firma ja meie teenindame Eesti poolt. Eesti poolt ei ole üldse mingisuguseid rahasid liikunud," ütles Kracht.

Riia praegune linnapea Oleg Burov ütles, et Ušakovi sõlmitud leping on kahetsusväärne ja linnale väga kahjulik. Saate toimetuse info kohaselt väljendas eelmisel nädalal Buroviga kohtunud Ušakov oma pahameelt lepingu peatamise osas, kuid Burov seda eitas, vahendas jauns.lv.

Ušakovs ise aga jätkab vaatamata skandaalidele oma poliitilist karjääri. Ta osutus mais toimunud eurovalimistel valituks ning jätkab Euroopa Parlamendi saadikuna.