Politsei esitas neile ja veel kahele isikule esialgsed kahtlustused korruptsioonikuritegude toimepanemises. Üht neist kahtlustatakse usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi järgi.

Prokuratuur on teatanud, et kriminaalmenetluse käigus kontrollib politsei muuhulgas ühe kinnistu ja Sangaste lossi omandisuhetega seotud tehinguid ning kokkuleppeid.

Kinnipeetud nelik vabastati eile ning Lepik ja Tamberg asusid täna asusid juba tagasi tööpostile.

Tamberg ütles Delfile, et tegemist on juhtumitega, mida on juba varasemalt korduvalt arutatud. "Eks uued tuuled puhuvad vanu purjeid pingule," selgitas ta. "Põhimõtteliselt puudutas kahtlustus neid samu Sangaste lossi, minu ja volikogu otsuste võimalikku seost ja omakasu. Need asjad ja mõned tehingud, millest nad siis arvavad, et äkki on saadud mingit kasu," rääkis Tamberg.

Tambergi sõnul on prokuratuuri huvi vana asja vastu hea seetõttu, et lõpuks saab üheselt selgeks, kas keegi on pätt või ei ole.

"Küsimärk jääb muidugi sellest, kui proportsionaalselt selle jaoks jõudu kasutati. See info oli ju avalikult kättesaadav, ainult küsimise vaev. Aga kas see, et inimese kodud läbi näperdada ja tohutu aplaavaga neid asju ajada, on õigustatud? Ju selleks on siis põhjendus kuskil olemas," arutles Tamberg.

Valla juhtimise ameti pidamist ei ole Tambergi hinnangul põhjust kahtlustuse tõttu pausile panna. "Sellisele otsusele jõudis ka tõenäoliselt prokuratuur. Edasine sõltub juba, mida meie enda koalitsioon arvab," ütles Tamberg eile.

Täna saatis Otepää vallavalitsus pressiteate, et Tamberg ja Lepik on naasnud tööpostile.

"Ma ei tunne suurt moraalset puudust," ütles Tamberg Delfile. "Endal on ka huvitav, mismoodi need küsimused lahenevad. Lõplikut saab öelda siis, kui asi süüdistuseni jõuab. Aga praeguse sisetunde järgi mul ei tekkinud sügavat süütunnet," selgitas Tamberg.

Vallajuhid peeti kinni

Tamberg ja Lepik peeti kinni teisipäeval kahtlustatavatena korruptsioonikuritegudes, mis puudutavad Sangaste lossi ja veel ühe kinnistu omandisuhetega seotud tehinguid ning kokkuleppeid.

Peale kinnipidamist teostati läbiotsimised kahtlustatavate töö- ja elukohtades ning nendega seotud äriühingutes.

2018. aasta märtsis avaldati Kanal 2 saates "Radar" lugu sellest, kuidas vallavanem Tamberg kasutas ära oma positsiooni, et Sangaste lossi oma perele omastada. Tamberg kaebas seepeale meediakanali kohtusse, ent kohus hagi ei rahuldanud.

Sangaste lossiga seotud tehingutest kirjutas aasta hiljem ka Äripäev. Leht kajastas rahandusministeeriumi ettekirjutust Otepää vallavanemale, milles käskis leida lahendus 2016. aasta ebaseaduslikule tehingule, kui enne omavalitsuste liitumist otsustas Sangaste valla volikogu võõrandada Sangaste mõisa omanikfirma osakud 714 000 euroga MTÜ-le sangaste Asundused, rakendades viieaastast maksetähtaega.

Rahandusministeeriumi hinnangul sai tehingut käsitleda kui laenu andmist, ent kuna MTÜ Sangaste Asundused ei olnud vallast sõltuv üksus, ei oleks tohtinud talle ka laenu anda ja MTÜ pidanuks osaluse eest tasuma koheselt.

Valimisliidust Ühinenud Kogukonnad 2017. aastal Otepää volikokku ja sealt vallavanemaks valitud Tamberg kuulub 1998. aastast Sotsiaaldemokraatlikku erakonda. Lepik aga ühtegi erakonda kunagi kuulunud ei ole.

Tamberg on alates 1997. aastas on ta tegutsenud Sangaste vallas, kus alguses asus tööle abivallavanemana, hiljem aga juba vallavanemana.