"Pealtnägija" jagab iraanlase kirjeldust oma Facebooki lehel. Too käis Iraanis oma perel külas. "Kui ma olin Iraanis, siis valitsuse aruannete sõnul polnud koronaviirust Iraanis olemas, seetõttu ei näinud paljud inimesed mingit põhjust maski kasutamiseks või kuidagi teisiti sellega võitlemiseks. Kuid hiljem said kõik teada, et valitsus valetas ja varjas nädalaid teavet koronaviiruse riiki jõudmise kohta, ilmselt poliitilistel põhjustel."

Ta lahkus Iraanist Türki, kust lendas Riiga. "Olin kindel, et mul pole viirust, sest Türki sisenedes kontrollisid Türgi ametnikud kõiki Iraanist pärit reisijaid koroonaviiruse suhtes. Viibisin Istanbulis ja kõik oli tavapärane."

Ta kuulis oma pere käest, et tema kodulinnas oli nakatunuid. Tal tekkisid mõned kuivad köhatused. "Kolmetunnise Riia lennu ajal oli minuga veel kõik hästi, polnud mingit palavikku. Kui ma Riiga jõudsin, läksin esimese Tallinna bussi peale ja sel ajal olid mul üksikud kuivad köhatused," jätkas ta. Bussis vaatas ta internetist uudiseid ja nägi šokeerivat videot Iraani asepeaministrist, kes köhis kõne pidamise ajal, vaid mõned tunnid enne, kui testid kinnitasid, et ta oli koroonaviirusesse nakatunud.

"Selleks ajaks oli mul tekkinud samasugune kuiv köha. Sellest tekkis mul arusaam, et mul võib olla viirus. Olin juba Tallinna lähedal ja ehmatasin ära, et mis siis, kui mul on see." Bussijaamas helistas ta numbrile 1220 ning küsis nõu. "Nad käskisid mul mitte haiglasse minna ja kutsuda kiirabi. Niisiis ootasin bussiterminalist väljas ja kutsusin kiirabi. Nad tulid kaitseülikondades ja viisid mind haiglasse. Mõni tund hiljem sain teada, et olen nakatunud. Sellest ajast peale olen isoleeritud ja pean ootama kuni viirus kaob."

Ta nendib, et alguses oli haiglas hirmutav. "Ma teadsin, et viirusele ei ole ravi ja see teeb olukorra veelgi raskemaks. Pidin lihtsalt olema optimistlik ja mõtlema positiivselt. Keskendusin sellele, et 98% nakatunud inimestest saab terveks, nii et pole vaja karta. Esimesed kaks päeva, mil olin haiglas, köha tugevnes ja tundsin infektsiooni levikut kogu kopsus. Kuid pärast arstide antud ravimite kasutamist, läks see ära. Ainuke asi, mis on siiani jäänud, on kuiv köha, mis pole iseenesest ohtlik. Nii nagu lihtne gripp. Ma loodan, et ka see kaob varsti."

Lõpetuseks märgib ta, et viirus sai võimaluse levida enamikus riikides eriti Iraanis, sest inimesi ei teavitatud sellest enne, kui oli liiga hilja.

Vastavalt terviseameti soovitusele tuleb kõigil neil, kes saabuvad riskipiirkondadest, jääda kaheks nädalaks koju ning vältida liikumist rahvarohketes kohtades. Haigustunnuste ilmnemisel tuleb telefoni teel konsulteerida oma perearstiga või helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.

Eestis on praeguseks tuvastatud koroonaviirus kahel inimesel. Mainitud iraanlasel ning ühel tartlasel, kes saabus Itaaliast.