"Viiruse leviku prognoose vaadates on selge, et kõigi tervise hoidmiseks ei ole mõistlik suuri kogunemisi korraldada. Aga me tähistame seda üheskoos Eesti inimestega pidulikult ja teisiti – suur osa üritusi siiski toimub, neid kantakse üle rahvusringhäälingu kanalites. Loodan, et kõik leiavad oma pere ja lähedaste ringis võimaluse meie riigi sünnipäeva pidulikult tähistada. Küll eraldi, aga südames veel rohkem koos," ütles presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe.

Seega tuleb lipuheiskamine Toompeal ilma publikuta. "Kutsume inimesi üles sel päeval üheskoos heiskama päikesetõusul riigilippu oma kodudes," sõnas Linnamäe. ERR-i ülekande vahendusel saab kaasa elada pidulikule riigilipu heiskamisele Pika Hermanni torni kell 7.32. Kuberneri aias peetaval tseremoonial osalevad seekord ainult kõnelejad ja akadeemiliste organisatsioonide esindajad.

Kaitsejõudude paraadi asemel, mis peale kaitseväelaste on igal aastal kokku toonud tuhandeid pealtvaatajaid, leiab kaitsevägi muu võimaluse aastapäeva tähistada. Samuti saavad kõik eestimaalased kuulda kaitseväe juhataja kõnet ja Vabaduse väljakul asetatakse vabadussõja võidusamba jalamile pärjad.

Õhtuse presidendi vastuvõtu harjumuspärased osad – riigipea kõne ja etendus – jõuavad kõigi külalisteni ERR-i vahendusel ning seekord kohapeale külalisi ei kutsuta. "Igal aastal on telerite kaudu saanud sellest üritusest osa üle 300 000 eestimaalase ja kutsutuid on olnud tuhande ringis. Televaataja jaoks jääb kõik endiseks, lihtsalt kätlemist seekord ei toimu. Kontserdile järgnenud vastuvõtu asemel sisustame koostöös rahvusringhäälinguga seekord hoopis eraldi piduliku teleõhtu," selgitas Linnamäe.

Veebruaris ei toimu ka tavapärast riiklike teenetemärkide üleandmise tseremooniat, kuid tema sõnul leitakse kindlasti moodus, kuidas neid tunnustamist väärt inimesi väärikalt esile tõsta.