Mullu kevadel lahkus Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Toivo Klaar Brüsselisse tööle ja sellest hetkest alates on too kõrgepalgaline amet kuulunud kohusetäitjatele, neist pikimat aega on sel ajutisel postil olnud Paavo Palk - endine ajakirjanik, euroametnik ja eurotõlk.

Esimene konkurss pärast Klaari lahkumist kuulutati välja 2010. aasta kevadel ja septembriks laekus kolm kandidaati, kuid keegi neist ei osutunud valituks. Avalikke, diplomaatilisi ning mitetametlikke hindamiskriteeriume on palju, kuid eelkõige peab Eesti esinduse juht sobima Brüsselile, samuti Siim Kallasele ja ta büroole, peaminister Andrus Ansipile ning president Toomas Hendrik Ilvesele.

Tänavu aprillis kuulutati välja uus konkurss ja Delfi andmetel on sinna laekunud viis kandidaati. Lisaks on oma võimalusi uurinud mitmed praegused ja endised kõrged riigiametnikud. Oma soosik on nii Ansipil kui Ilvesel, kahe leeri nn lepitamiseks on leitud ka lepituskandidaat, keda toetab üks eestlastest eurosaadik.

Delfi andmetel on üheks kandidaadiks Brüsseli esindajaks Eestis Hannes Rumm (SDE), kuid endine riigikogulane keeldus kommenteerimast enda tööotsinguid.

Paavo Palk lausus Delfile, et konkursi võitja peaks selguma sügiseks.

Mis tulemusi kinni hoiab või mis seda konkurssi nii pikaks venitab?

"See on täiesti normaalne protseduur Euroopa Komisjonis, midagi ei ole kinni hoidnud või veninud. Seal on lihtsalt erinevad etapid alates erinevatest vestlustest ja dokumendivoorudest."

Kas ta saate öelda ka mitu avaldust esitati sellele kohale?

"Mul ei ole seda põhjust välja öelda, kes need olid ja mitu neid oli. Võin öelda, et on mitmeid kandideerijaid."

Kas on keegi ka juba sõelale jäänud?

"Praegu ei saa veel öelda, et oleks mõni konkreetne inimene jäänud sõelale."

Euroopa Komisjoni esinduse juht Eestis peaks olema üks kõrgepalgalisemaid eestlasest euroametnikke, kelle põhipalk on ca 7500 eurot, kuid sellele lisanduvad muud tasud peaaegu kahekordistavad ta igakuise sissetuleku.