Tapa vallavanema Alari Kirti sõnul kasutab vald juba mitmendat aastat praktikat, kus suveks jäetakse öösiti valgus põlema vaid linna peatänavatel. Teistel tänavatel ja vallas üldiselt lülitatakse valgustid aga täielikult välja. "Olukord on raske, aga midagi ei ole teha. Säästame nii viis kuni kuus protsenti valla eelarvest ehk umbes 3500 eurot. See on vallale suur raha," ütles Kirt Delfile.

Samas on Kirti sõnul hetkeks jõutud aga valla taluvuse piirile ning kui elektrihinnad peaks veel tõusma, tuleb hakata muudest kohtadest kokku hoidma. "Tänavavalgustust enam kärpida võimalik ei ole, siis mõjuks see juba turvalisusele," rääkis Kirt.

Pärnu alustab äärelinnade pimendamisest

Nii nagu Tapa, on ka Pärnu linn sunnitud tänavalampe suveks osaliselt välja lülitama. Linna majandusosakonnast öeldi Delfile, et hetkel ei ole kindlat plaani, kuidas pimendamine toimuma hakkab. "Ilmselt alustame äärelinnade pimendamisega ja esialgu jäetakse peatänavad ikkagi valgeks," kinnitas majandusosakonna ametnik.

Pärnu olukorra teeb raskemaks ka asjaolu, et alates sellest aastast lisandus nende haldusalasse lampe juurde seoses suuremahuliste teedeprojektidega. Samas raha eelarvesse aga juurde ei tulnud. "Ei kujuta üldse ette, kuidas me toime tulema hakkame," ohkas ametnik.

Võru linnas kasutatakse aga suvel skeemi, kus alates kell 19 lülitatakse välja üks osa lampidest ning alates 23-st teine osa. Võru linnamajanduse osakonna juhataja Hegri Naruski sõnul kannatab sellist taktikat kasutada juunis-juulis. "Augustis hakkab linnarahvas juba nurisema, et pime on," rääkis Narusk. Naruski sõnul säästetakse linnale selliselt iga aasta ligikaudu 2000 eurot.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu sõnul ei ole neil hetkel veel kindlat plaani tänavalampide kasutamise suhtes paigas, ent linnapea kinnitas, et mingisugust kokkuhoiutaktikat nad kindlasti rakendavad. "Juunis-juulis kindlasti mingi osa kustutame ära. Seda peab aga lähemalt arutama, et see turvalisust mõjutama ei hakkaks. Otsus selgub ilmselt maikuu keskel," ütles Mäetalu.

Narvas jäävad kõik tuled põlema

Kindlasti ei kavatse see aasta oma linnas valgusteid pimendada aga Narva linn. Linnavalitsuse teedeteenistuse vanemspetsialisti Tatjana Rušeljuki sõnul on seda eelnevatel aastatel küll tehtud, ent turvalisuse huvides jäetakse see aasta kokkuhoiu meede rakendamata. "Linnas jäävad kõik tuled põlema," kinnitas Rušeljuk. 

Kokkuhoiu huvides on Tallinnas tänavavalgustust vähendatud enam kui 300 tänaval 1500st, selgub linna 25. aprilli seisuga koostatud andmetest. Viimase kolme aastaga on üle 5000 tänavavalgustuse lambi välja lülitanud.