Novembri keskel tegi Põhja prefektuuri narkotalitus koos ravimiametiga läbiotsimise psühhiaatria konsultatsioone pakkuvas osaühingus Meelerahu ning vahistas selle käigus muuhulgas ka doktor Aleksandr Štšennikovi ja Andre Enesaksa kahtlustatuna narkootikumide vahendamises, vahendas saade "Pealtnägija".

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul sattusid on mehed juba ennem politseile teada, kuid sattusid paar nädalat tagasi uuesti politsei vaatevälja, kuna teiste menetluste raames saadi kätte isikud, kellel olid kolmandatele isikutele välja kirjutatud erinevate ravimite retseptid.

Štšennikov ja Ernesaks on varemgi narkomaanide varustamisega vahele jäänud ning ka Pealtnägija on neist mitu saadet teinud aastate jooksul, kuid arstilitsents on neil senini olemas ja nad ilmuvad üha uuesti välja.

Terviseameti peadirektor Tiiu Aro kinnitusel on näiteks Štšennikov 1990. aastate lõpust saati ravimeid müünud ning tegemist on sisuliselt nõiaringiga.

Haigekassa andmetel on doktor Štšennikovi nimele näiteks 2012. aastal väljastatud ainuüksi 445 retsepti, millest 369 narko- ja psühhotroopsetele ainetele ja 2013. aastal isegi rohkem vastavalt 561 ja 399 retsepti. Võrdluseks saab öelda, et sama palju annab välja keskmise suurusega haigla.

Kuna info mehe tegevusest jõudis jälle politsei kõrvu, tegigi narkopolitsei tänavu 14. novembril Štsennikovi kontorisse reidi. Reidi ajal saabus muideks ka Andre Ernesaks ise, kaasas 200 värsket retseptiblanketti, mis olid äsja haigekassast ostetud.

Politsei leidis väga palju valesid retsepte, poolikuid või tühje haiguslugusid ning erinevat tõendusmaterjali, mida hakatakse nüüd analüüsima.

Enamik retsepte anti siin välja paberil, mitte digitaalselt, mis tänapäeval võiks järelevalve jaoks olla silma torkav anomaalia. Erinevus eelmsite kordadega oli ka see, et kui eelmine kord oli enamik meeste kliente soomlased, siis Lasnamäel käisid kohalikud, kes on politseile paljuski tuttavad narkootikumidega seoses.

Politseinikke morjendabki aga justnimelt see, et retseptivabrikantidega tegelemine on väga mahukas.

Terviseameti peadirektori Tiiu Aro ütles, et tervishoiuametnike käed on juba viimased kümme aastat pätt-arstide pidurdamisel lühikesteks jäänud.

Arsti tegevusloa saab lõplikult ära võtta ainult kohus, aga samas on ebaselge, kes seda peaks taotlema. Seega polegi Eestis seni veel ühtegi luba ära võetud.

"See on nüüd võib-olla väga karm, aga arstina ma julgen seda öelda: mulle tundub, et järelevalve, olgu ta siis meie oma või mõne teise asutuse oma, on pisut liiga leebe, mis puudutab tervishoiuteenuse osutamist. Me nagu kardame natuke," lausus Aro.

"Pealtnägija" tõi ka välja, et näiteks Narva maantee ärikeskuses tegutseb üks teine vägagi tähelepanuväärne ühemehe psühhiaatriakabinet. Nimelt on doktor Valeri Lobanov omas osaühingus Arlando väljastanud 2012. aastal ligi 2400 narko- ja psühhotroopset retsepti ning 2013. aastal ligi 2100. Sealjuures on kõik väljastatud paberil, mis on kordades rohkem kui hiljuti vahi alla võetud mehed.

Terviseameti peadirektor ütles aga, et numbrid jõuavad ametini kas läbi ravimiameti või haigekassa, sest neil pole otsest võimalust neid ise näha.