Kuidas kommenteerite Aivar Riisalu lahkumist Keskerakonnast ja liitumist IRLiga?
Ma tunnen Aivarit hästi. Ma ütleks nii, et meil on vaba ja demokraalitk ühiskond, kus igaüks võib teha otsuseid, mida ta soovib. Mina tema tegu ei toeta, ma ei arva, et see on õige tegu.

Riisalu on hingelt keskerakondlane, ta jagab Keskerakonna maailmavaadet ja kaitses Keskerakonna ideoloogiat südamest. On raske ette kujutada, et ta leiab IRLis oma õige koha.

Tänu Riisalu lahkumisele saate Keskerakonna juhatuse liikmeks. Kui palju on otsustusõigust Keskerakonna juhatusel ja kui palju määrab erakonna esimehe seisukoht?
Keskerakond on demokraatlik erakond, kus igaühel on võimalus kaasa rääkida. Mul on ka varasem kogemus Keskerakonna juhatuse tööst ja seetõttu võin öelda, et juhatus on diskussioonikoht, kus arutatakse jooksvaid küsimusi ja probleeme ning otsus langetatakse hääletustulemuse järgi. Mul on hea meel, et juhatusse saan, aga samas on mul kahju, et ma sinna sellistel asjaoludel satun.

Näen oma ülesandena juhatuses, et Keskerakond saaks riigis võimule ja viiks Eestis ellu samu asju, mida erakonnaski: kahe kogukonna ühendamine ning tugev majandus ja sotsiaalsüsteem. Teisisõnu teha Eestist riik, kuhu inimesed tahavad tulla ja kus elada, mitte lahkuda.

Kas näete end kahe kogukonna ühendajana?
Oleks libe tee sellist rolli võtta ja öelda, et see ma olen. Kindlasti olen väga tolerantne ja mul on sõpru ja häid tuttavaid mõlemas kogukonnas. Ma propageerin seda, et kõik oleks sõbrad, et kõigil oleks Eestis hea elada ja seda sõltumata rahvusest.

Teie erakonnakaaslane Mihhail Kõlvart on seevastu kritiseerinud haridusministeeriumi soovi minna suuremas mahus üle venekeelsele kooliharidusele.
Mina arvan, et eesti keelt peab Eestis elades oskama. Aga tuleb arvestada sellega, kes ja kuidas eesti keelt õpetab. Väga tihti muutub see farsiks ja ehitatakse Potjomkini küla ning see on kõige ohtlikum.

Keskerakonda on tabanud ohtralt skandaale. Kas nende valguses pole teilgi tekkinud mõtet erakonnast lahkuda?
Küsimusele on üks ja kindel vastus: ei, ma ei ole kunagi sellele mõelnud. Ma olen Keskerakonnas juba pikka aega, erakonna ideoloogia sobib mulle, nagu ka erakonna mõtted ja suhtlemisviis. Keskerakond ühendab kahte Eestis elavat kogukonda ja ma olen kindel, et nende ühendamine ongi meie kõige suurem eelis teiste erakondadega võrreldes.

Isegi siis, kui Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin lubas Savisaarele, et erakond saab valimisteks 1,5 miljonit eurot, millest kolmandik tuleb sularahas?
Kõik skandaalid on alati mitte millegagi lõppenud. Minu jaoks on inimene süüdi siis, kui kohus ta süüdi mõistab. Kõik ülejäänu on spekulatsioon.

Praeguses valitsuses on ohtralt noori poliitikuid, ent Keskerakonna tipus on uusi nägusid ja noori tegijaid vähevõitu.
Noorus on kindlasti hea asi, sest sellega tuleb kaasa energia ja entusiasm, aga oluline on ka kogemus ja tasakaalukus. Keskerakonnas pole vähe noori - vaadake või Tallinna linnavalitsust - volikogu koosseisud on väga noored. Ka linnaosade vanemad on heas mõttes noored.

Viimastel kohalikel valimistel saite 2672 häält. Kas riigikogu valimistel kandideerite?
Kui erakonna volikogu otsustab, et esindan erakonda riigikogu valimistel, siis kandideerin kindlasti. Olen nõus ja avaldan soovi valimistel osaleda ja teha kampaaniat.

Millisena näete enda tulevikku poliitikas?
Olukord muutub kiiresti. Kaks kuud tagasi olin Tallinna kesklinna valitsuses, täna olen parlamendis. Aga ma ütleksin, et minu siht on Keskerakonna edu, erakonna väärtuste ja ideede levitamine ning propageerimine.

Sven Mikser on kunagi öelnud, et „Keskerakonnaga on nii, et seni kuni Edgar Savisaar seda niivõrd-kuivõrd juhib, seni keegi temaga mingeid püsivaid koalitsioone ei hakka moodustama." Teisisõnu ei pruugi Keskerakond oma püüdlustest hoolimata koalitsiooni saada.
Koalitsiooniläbirääkimistel mängivad esiteks väga olulist rolli isiklikud suhted, aga veel rohkem maailmavaatelised suhted ehk mida suudetakse ellu viia ja millised ideed omavahel sobivad. Kolmandaks on oluline ka valimistulemus. Aga enne tulemuste selgumist pole mõtet spekuleerida. Täna võib koostöö olla välistatud, aga homme võib olla mitte.

Pikalt riigikogu opositsioonis olemise murdmiseks tuleb mingil hetkel muutus ette võtta. Keda Savisaare mantlipärijana näete?
Edgar Savisaar on erakonnas ühendav jõud. Ta on valitud erakonna esimeheks ja seetõttu pole teist varianti mõtet arutada. Praegu pole mingit signaali või märki, et Savisaar oma esimehe ametist loobuks. Ta teeb tööd ja viib ellu mõtteid, mida õigeks peab.

Kunagi püüdis erakonna juhiks saada Jüri Ratas.
Igaüks saab oma arvamuse ja nägemuse välja öelda ja Jüri seda ka tegi. Erakond tegi oma valiku ja enamuse arvamus võitis. Ülejäänu on spekulatsioon ja spekuleerida pole mõtet.