Kuigi Saaremaal võiks ülisoodsate elutingimuste poolest elada mitu tuhat kobrast, on põhimõte, et siin ei võiks ega peaks üldse kobrast olema, võetud metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse jahimaakorraldaja Nikolai Laanetu selgitusel kõne alla kahel põhjusel, kirjutab Meie Maa.

Esiteks toob kopra vaba levik kaasa väga paljude põllumaade üleujutuse. Teiseks hävitab kobras jõevähi. "Kobras ja jõevähk reeglina kokku ei sobi," sõnas Laanetu. "Jõevähk võib elada küll koprapaisude all, kus on paremini aereeritud vesi, aga kui ta ujutab üle suuri metsa- ja sooalasid, siis talvel moodustub seal kõrge lämmastiku- ja ammoniaagisisaldusega  ebakvaliteetne vesi.

Ammoniaak lubjarikkas vees on aga jõevähile tapvalt toksiline," põhjendas ta. Laanetu hinnangul näitab elu, et Saaremaal õnnestuks kopra levikut ohjata ja suurendada nii jõevähkide arvukust kui õpetada jahimeestele võimalikult hästi kätte eluspüügimeetod.

"Jahimeestel on vaba voli Saaremaa kobrastest täiesti puhtaks teha ja see ei ole üldse vale lähenemine," täheldas Laanetu ja lisas, et seepärast on nii ka kokku lepitud, et kus vähegi võimalik, tuleb kobras välja püüda.