Täna varahommikul lõpetati vastuolulise kooseluseaduse esimene lugemine riigikogu liikme Valdo Randpere ja õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure ettelugemisel.

Kooseluseaduse eelnõu selgituskirja järgi on tegemist sooneutraalse regulatsiooniga, mis hõlmab lepinguga registreeritud elukaaslaste omavahelisi õigussuhteid.

Vastuoluliseks teeb kõnealuse eelnõu see seaduse osa, mis puudutab samasooliste paaride kooselu. Ehkki eelnõu algatajate selgituse järgi on vajadus mitteabielulise kooselu õiguslikke tagajärgi reguleerida ka samasooliste paaride puhul, on seadus tekitanud nii riigikogus kui ühiskonnas laiemalt suurt vastasseisu traditsioonilise perekonna eest seisjate poolt. Seaduse jõustumise korral oleks see esimene õiguslik alus, mille järgi saaks reguleerida samasooliste paaride suhteid.

Ehkki kooseluseaduse näol on tegemist eelnõuga, mis on lugemisele eelnevalt tekitanud nii IRLi kui keskfraktsiooni liikmete seas teravat vastasseisu, ei olnud öhe veninud istungi pikkuse süü mitte samasooliste kooselu tunnustav seadus, vaid hoopis seaduseelnõu, millega tahetakse lükata vanemapensioni kehtestamine kolmeks aastaks edasi. Antud eelnõu vihastas välja vanemapensioni idee eestvedajad Isamaa- ja Res Publica liidust, kelle venitustaktika tulemusel kestab eile päeval kell 14 alanud riigikogu istung siiani.

Kooseluseaduse muudatusettepanekute tähtaeg on käesoleva aasta 12. septembril.