“Praegu on ettevõtetes uue aasta eelarvete tegemise aeg ja see on selgelt see koht, kus tuleb mõelda, kui suure töötajate arvu­ga jätkatakse,” ütles Kriis. Kuna töötajale tuleb koondamisest teada anda vähemalt kaks kuud enne, siis võivad paljud otsused sündida just praegu, et uut eelarve­aastat saaks alustada optimaalse töötajate hulgaga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kriisi hinnangul võiks koondamiste arv kahanema hakata tuleva aasta kevadel-suvel. “Praegu ei ole kindlasti põhi veel käes,” lisas Kriis.

Kuigi paljud ettevõtted otsivad kokkuhoiuvõimalusi koondamiste kaudu, on küllalt ka neid, kus juba aastaid töötatakse optimaalsete koosseisudega. Sellisel juhul tekib surve palkade vähendamiseks.

Palga vähendamine eeldab aga uue töölepingu sõlmimist või olemasoleva muutmist. Mõlemal juhul on tarvis töötaja nõusolekut.

Transporditöötajate ametiühingu esimees Peep Peterson soovitas töötajatele tööandja survega mitte nõustuda. “Kui suures ettevõttes soovitakse töötajate palku vähendada, siis tuleks seda teha kollektiivselt. Tööandjad eelistavad aga töötajaid ühekaupa nurka suruda,” nentis Peterson.

Kui kollektiivsete koondamiste arv välja arvata, siis on töötukassa viimastel kuudel pidanud nii rahaliselt kui ka hüvitise saajate hulka arvestades tegema üha suuremaid väljamakseid. Septembris küündis töötukassa väljamaksete summa esmakordselt üle 37 miljoni krooni.

Kokku on aga töötukassal selle aasta esimese üheksa kuuga tulnud välja maksta 239 miljonit krooni. Tegemist on enneolematu väljamaksete summaga — senine rekord pärineb 2004. aastast, mil terve aasta vältel tuli töötukassal eri hüvitistena väljamakseid teha ligi 200 miljoni krooni eest.

Töötukassa nõukogu liikme Tarmo Kriisi kinnitusel kassa rekordiliste väljamaksete tõttu rahalisse kitsikusse ei satu, sest aastatega on kogunenud reserve üle 2,5 miljardi krooni.

Tartumaal Väike-Lohkvas sulges pehmet mööblit tootnud Fratel Trade oma tootmise päevapealt ja töötajaid teavitamata.

Tartu Postimehele intervjuu andnud Fratel Trade’i töötajad rääkisid, et mitte keegi ettevõtte juhatuse töötajatest pole neid informeerinud, miks tootmine sisuliselt üleöö seisma pandi ja tootmisvahendid ühes töötajate isiklike asjadega ära viidi.

Ettevõttes oli veel möödunud neljapäeval täispikk tööpäev, kuna aga järgmiseks päevaks polnud tootmiseks toorainet anda, lubati reedel töötajail puhata.

Pühapäeval aga saadeti neile telefonitsi sõnum, et esmaspäeval pole tarvis enam tööle tulla. Töösuhet pole ettevõte töötajatega senini ametlikult lõpetanud.

Tööturuameti Tartumaa osakonnale tuli teade Fratel Trade’is juhtunu kohta uudiseks. Kui tegemist olnuks kollektiivse koon­damisega, tulnuks ettevõtte juhtidel just tööturuametit teavitada ja neilt koondamiseks ka luba saada.

Ainuüksi septembris tuli töötukassal maksta makseraskustesse sattunud tööandjate eest inimestele üle 11 miljoni krooni.