Riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees Aadu Must nentis pressiteenistuse vahendusel, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse arutelu edasi lükkamine kultuurikomisjonis toob endaga kaasa olukorra, kus teisele lugemisele riigikogu saali jõuab sisuliselt tundmatu tekst.

“Me ei pea õigeks olukorda, kus 48 tunni pärast peame eelnõu suures saalis arutama, aga muudatusettepanekud on läbi hääletamata ning riigikogu liikmed pole eelnõu lõplikku teksti näinud. Ministeeriumid esitavad oma dokumendid täna õhtuks ning homme hommikul kell kaheksa peab juba arutelu jätkuma. Rahuaja oludes mõjub seaduste vastuvõtmine ratsaväe rünnaku kombel äärmiselt kummastavalt,” rääkis Must.

“Minister Jaak Aaviksoo soov oma seadust kiirustades läbi suruda võib kaasa tuua olukorra, kus õpetajate palgatõus osutub illusoorseks ja paljusid maakoole ootab sulgemine,” leidis Must.

Mikser: parlamendi enamus allus haridusministri diktaadile

„Riigikogu lõi täna väga ohtliku pretsedendi, kui ta koalitsioonisaadikute häältega otsustas arutada neljapäeval õhtul kahel täiendaval istungil uut kooliseaduse eelnõu. Parlamendi napp enamus langetas otsuse ülitähtsa eelnõu osas, mille teksti pole veel keegi näinud ja kuhu ei saa enam parandusi teha. See on parlamendi solvamine,“ ütles SDE fraktsiooni esimees Sven Mikser pressiteenistuse vahendusel.

Mikseri kinnitusel ei oleks riigikogu tohtinud haridusminister Jaak Aaviksoo sellisele diktaadile alluda.

„Vastutus tagajärgede eest, mida juhtunu toob nii Eesti parlamentaarsele demokraatiale kui kogu haridussüsteemile, langeb täielikult valitsuskoalitsioonile. Nii põhimõtteline eelnõu vajab konsensuslikke lahendusi,“ lisas ta.

Läinud nädalal oli riigikogu kultuurikomisjoni laual eelnõu, mis jõustudes tooks sotside hinnangul kaasa koolide ebaõiglase kohtlemise ja aitaks kaasa maakoolide väljasuretamisele.