Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) turukorraldustoetuste büroo juhataja Mart Villems ütles Virumaa Teatajale, et see arv ei ole mitte kunagi varem olnud nii suur.

Ajalehe teatel jäävad Lääne-Virumaal riigipoolse koolipiimatoetuseta Kadrina ja Sõmeru vald. Kolmandal õppeveerandil said Kadrina valla koolides koolipiima 318 ja Sõmeru vallas 187 last.

Raadio Pärnu andmeil jääb maakonnas toetuseta tosina kooli 742 õpilast Are, Halinga, Lavassaare, Paikuse, Surju ja Tahkuranna vallas ning Sindis. Kokku jääb Pärnumaale neljandas veerandis tulemata ligi 60.000 krooni koolipiimaraha.

Villems ütles Virumaa Teatajale, et toetuse otsust võib ka muuta, kuid selleks peavad vallal või linnal olema ette tuua mõjuvad põhjused. Omavalitsused saavad piima ja piimatoodete eest ka ise maksta, kui leiavad selleks raha.

Kadrina vallavanem Ain Suurkaev kinnitaski Virumaa Teatajale, et lapsed ei jää mingil juhul piimata. Vallavanem lisas kolmapäevases ajalehes avaldatud arvamusloos, et koolipiimatoetuse taotlemiseks vajalik aruandlus ja tellimus on liiga keerukad. “Äkki peaks süsteemi muutma, arendama usaldust,” kirjutas ta.

“Mõnevõrra on paberite esitamise kord lihtsustunud, kui õpilaste arv on samaks jäänud, ei ole enam vaja uut taotlust teha,” kinnitas Villems Virumaa Teatajale. Ta nentis, et koolid ei pea enam toetuse kasutamise kohta üldistest toitlustuskuludest eraldi arvestust pidama. Aruanne tuleb PRIA-le siiski esitada, sest seda nõuab seadus.

PRIA maksab tänavu 187 linna- ja vallavalitsusele neljanda õppeveerandi kohta veidi üle nelja miljoni krooni koolipiimatoetust. Toetuse eest saab piima ja piimatooteid 51.773 esimese kuni neljanda klassi õpilast. Toetuse suurus õpilase kohta on poolteist krooni päevas.