Uue määruse järgi peavad koolid vormistama 9. ja 12. klasside lõputunnistused ning hinnetelehed haridusministeeriumi koduleheküljel leiduvas programmis ning need koolidesse saadetud spetsiaalsele paberile välja printima, kirjutas Postimees.

Arvutiprogrammi õpilaste nimesid ja hindeid sisestama asudes tabas õpetajaid aga ebameeldiv üllatus, sest uus süsteem polnud töökorras ning keeldus käskudele allumast.

“Programm on aeglasem kui tigupost,” kirjeldas Tallinna ühisgümnaasiumi arvutiõpetaja Mart Abro, kes teisipäeva hilisõhtul arvutis oma kooli 9. klassi hinnetelehti täita üritas.

“Päeval proovisin ka — kahe ja poole tunniga sain suurivaevu 11 tunnistuse blanketti täita, hinnetelehtedeni pole veel jõudnudki. Vahepeal kukkus programm täiesti kokku ega lasknud üldse ligi,” ütles Abro.

Süsteemi aeglust tunnistasid ka teised õpetajad. Tartu Miina Härma gümnaasiumi direktori Jüri Sasi sõnul polnud probleem mitte ainult ajakulus, nimelt keeldus süsteem esialgu üldse tööle hakkamast, sest tema koolis puudus nõutud programm Word 6.

Lisaks aeglasele tempole ehmatas süsteem õpetajaid ka sellega, et arvutiblanketile juba sisestatud nimed ja hinded ühtäkki kadusid või ilmusid nähtavale hoopis teises kohas. Š ja ž tähti programm ei tunnistanud, neid asendasid küsimärk ja tühik.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ja ministeeriumi suhtekorraldaja Liina-Jaanika Seisler on probleemidega kursis. Seisler tunnistas, et viimastel päevadel on selle murega väga sageli ministeeriumi poole pöördutud.

“Ühest küljest on viga süsteemis, aga teiselt poolt hakkasid koolid hinnetelehti täitma alles viimasel hetkel,” sõnas Seisler ja tõi põhjuseks süsteemi ülekoormatuse.

“Põhimõtteliselt on võimalik, et aktusel antakse kätte ainult tunnistus ja hinneteleht hiljem,” pakkus ta lahenduse, ehkki määrus näeb ette, et hinneteleht antakse õpilasele kätte koos lõputunnistusega.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ütles, et probleem on ajutine, kuna kõik tahavad seda programmi just praegu kasutada.