Meeldivate toitude nimistu tipus on makaronid, kartul ja jogurt, nimekirja lõpus maks, verivorst, keefir ja tatar, selgub eile tutvustatud Tervise Arengu Instituudi tehtud koolitoiduuuringust.

“Rahule võib jääda, et enamikus koolides valmistatakse toit kohapeal ja koolitoidu süsteem toimib, sest suurem osa õpilastest sööb,” ütleb Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. “Hea näitaja on seegi, et kolmandik õpilastest söövad igapäevaselt oma portsjonist ära vähemalt pool ja on ka kindlad toidud, mis maitsevad ja mis mitte.”

Üks põhjusi, miks gümnaasiumiosa õpilased eelistavad koolilõunale puhvetist või poest söögipoolise ostmist, on Pitsi arvates söögivahetundide aeg: "Enamikus koolides algab söögivahetund poole ühteistkümne ja kaheteistkümne vahel, kuid on ka koole, kus lõuna on juba hommikul enne kümmet või alles kella kahe ajal päeval. Lapsel on selleks ajaks kõht nii tühi, et ta läheb poodi ja pärast seda enam koolitoitu ei taha."