Merivälja Põhikooli õpetaja ütles ETAle, et krooksumine ja röhitsemine Fanta reklaami eeskujul on koolis suureks probleemiks. Pedagoogi sõnul tuleb lastel röhitseda, et olla koolis vähegi populaarne ja vaimukas.

Pirita Majandusgümnaasiumi direktor Edith Asveit ütles ETAle, et kuigi koridoris võib üksikuid röhitsemisi kuulda, pole see veel tundides probleemiks saanud. Asveiti sõnul on matkimine lastele üks tüüpilisi käitumisviise. “Kuna ebameeldivad asjad jäävad paremini silma ja reklaam on küllalt atraktiivne, on see noorte seas populaarne,” sõnas Asveit.

Psühholoog ja õpetajate koolitaja Tõnu Ots ütles ETAle, et kuna suure osa lapse kasvatusest moodustab eeskuju, jääb õpetajail vaid õnne tänada, et televisioon valjuhäälse kõhutuule tekitamise lõbususe peale pole tulnud.

Otsa sõnul mängib reklaam madalatele instinktidele ja see on suunatud alaarenenud vaatajaskonnale ehk neile, kelle maitse pole veel välja kujunenud. “See, et meie kasvava põlvkonna arvelt tahetakse saada suurt vaatajate reitingut, pole maksumaksja poolt rahastatavale riigitelevisoonile sünnis,” nentis Ots.

“Nii röhitsemised, peksmised kui ka seksi kajastavad reklaamid ja saated on lapse psüühikat kahjustavad, kuid see ei huvita reklaami tootjat, tellijat ega edastajat,” leidis Ots.

Coca Cola Eesti turundusjuht Aki Hirvonen ütles ETAle, et õpetajate ja psühholoogide mure on ilmne liialdus. “Halvasti mõjuvad alkoholireklaamid, mis on suunatud noortele, mitte aga Fanta reklaam, mille eesmärk on näidata, kuidas noored lõbusalt aega veedavad ja nalja teevad,” sõnas Hirvonen.

Psühholoog Anneli Salk ütles ETAle, et kuigi kõik lapsed matkivad, on nad erineva maailmatunnetusega. “See kas koolis või lasteaias jäljendatakse reklaamis nähtut, olgu see siis eeskujulik või taunitav käitumine, sõltub kasvatusest,” lisas ta.

“Loomulikult läheb iga negatiivne käitumine, mida telekast näidatakse, alateadvusesse ja kuna meil enamikke asju ei keelata, võime ootamatus olukorras just sedasi käituda,” nentis Salk.

Sky Meedia turundusjuhi abi Kertu Mätas ütles ETAle, et raadio Sky Plusis toimunud Fanta mängust, kus pidi krooksuma, võttis osa umbes 300 kooliõpilast. “Kuigi registreeritud helistajaid oli ligi 300, on tegelik osalejate arv kindlasti suurem, sest paljud ei pääsenud liinile,” lisas Mätas.